Cru Bourgeois-classificatie 2025
Een keer in de vijf jaar verschijnt een nieuwe classificatie van Crus Bourgeois wijnen uit de Bordeaux streek. Die van 2025 is in februari bekend gemaakt.
De topcategorie Cru Bourgeois Exceptionnel omvat 14 chateaus, evenveel als in 2020. De tweede categorie Cru Bourgeois Supérieur telt 36 chateaus en de derde groep Cru Bourgeois 120 chateaus.
Acht nieuwe chateaus werden bevorderd tot Cru Bourgeois Exceptionnel.
Strengere selectiecriteria
170 chateaus, verdeeld in drie klassen, hebben het predicaat ontvangen. De selectiecriteria van 2025 zijn strenger geworden, in 2020 waren het nog 249 chateaus.
Net als voorheen werden de chateaus beoordeeld tijdens blinde proeverijen van vijf jaargangen om de consistentie van de kwaliteit en het potentieel voor veroudering te meten. De normen voor Cru Bourgeois Exceptionnel en Cru Bourgeois Supérieur werden strenger vanwege verschillende technische, wijnbouw- en commerciële investeringen.
Bij hun aanmelding moesten de chateaus uitgebreide dossiers overleggen over hun wijngaardbeheer, duurzaamheidsinitiatieven en verkoopstrategieën. Er werd ook rekening gehouden met bezoekersfaciliteiten, merkontwikkeling en aanwezigheid op de markt. Bovendien legde de classificatie meer nadruk op milieu-certificering bij elk bezocht pand om ervoor te zorgen dat ze voldeden aan de geschiktheidscriteria. Na bestudering ervan door 10 experts maakten 6 juryleden de definitieve selectie.
Cru Bourgeois Exceptionnels
Deze hoogste categorie omvat 14 chateaus:
AOC MÉDOC
Château la Cardonne – nieuw, voorheen Supérieur
Château Castera – nieuw, voorheen Supérieur
Château Laujac – nieuw, voorheen Supérieur
AOC HAUT-MÉDOC
Château Malescasse
Château de Malleret
Château Paloumey – nieuw, voorheen Supérieur
Château Reysson – nieuw, voorheen Supérieur
Château du Taillan
AOC LISTRAC-MÉDOC
Château Reverdi – nieuw, voorheen Supérieur
AOC MARGAUX
Château d’Arsac
Château Mongravey – nieuw, voorheen Supérieur
Château Paveil de Luze
AOC SAINT-ESTÈPHE
Château le Crock
Château Laffitte Carcasset – nieuw, voorheen Supérieur
Hiervoor moesten chateaus een twee-derde meerderheid van de stemmen van de jury krijgen in een geheime stemming. Zes chateaus hebben hun rang behouden, acht zijn opgewaardeerd en acht zijn helemaal uit de classificatie verdwenen.
Geproefd
Van de 14 Crus Bourgeois Exceptionnels reageerden slechts vier chateaus op mijn verzoek om een proeffles op te sturen. Uiteraard niet van het oogstjaar 2023, want die wijnen moeten nog worden gebotteld, maar van wat oudere jaargangen. Onderstaand mijn proefnotities.
***(*) Château Castera 2022, Cru Bourgeois Supérieur Médoc
Had in 2022 nog de kwalificatie Supérieur, maar werd in 2025 gepromoveerd tot Exceptionnel. Assemblage van 65% merlot, 33% cabernet sauvignon en 8% cabernet franc. 63 ha wijngaarden, kalk-klei bodem met grind uit de Pyreneeën. Plantdichtheid 7.500 stokken/ha. Geoogst 14 september tot 5 oktober. Opgevoed in barriques van Frans eiken, waarvan 40% nieuw. Consultant is Eric Boissenot. Alc. 14%.
K gemiddeld geconcentreerd met veel paars
G floraal, cassis, viooltjes en iets truffel, frisse zuiverheid, jeugdig en expressief
S sappig, energiek, puur fruit, vlezige en gepolijste tannines, gulle en frisse tonen wisselen elkaar af, iets karamel na openstaan
A tannines komen terug, blijven fijn en geïntegreerd, goede lengte
T nu al verleidelijk, maar heeft veel toekomst
****- Château de Malleret 2021, Cru Bourgeois Exceptionnel Haut-Médoc
Assemblage van 70% cabernet sauvignon, 25% merlot en 5% petit verdot. 45,76 ha wijngaarden met 25 jaar oude stokken, grindbodem van het type Günz. Plantdichtheid 7.500 stokken/ha. Milieuvriendelijke wijnbouw. Handmatig geoogst van 22 september tot 9 oktober met selectie bij aankomst op een lopende band met densiteitsmeter. Volledig ontsteeld, transport met zwaartekracht. Vinificatie per perceel gedurende 3-4 weken bij 27-28°C met onderdompeling in betonnen en eiken cuves met temperatuurcontrole. Opgevoed 12 maanden in barriques van Frans eiken, waarvan 1/3 nieuw. Consultant is Derenoncourt. Productie 19.800 flessen. Alc. 12,5%. Consumentenprijs online op het Château € 33,00.
K paarsrood met goede concentratie
G kruidig bosfruit, meer ingetogen, krenten, kreupelhout, laurier, jeneverbes, wat natte bosgrond in de herfst
S stevige, gespierde inzet met geconcentreerde cassis, flinke materie, fraaie balans
A bitters en tabak, veel lengte
T lichtvoetig met voldoende vulling, nog wat wrang: moet twee jaar verder op fles rijpen



Château Castera
***(*) Château Mongravey 2019, Cru Bourgeois Supérieur Margaux
Had in 2019 nog de kwalificatie Supérieur, maar werd in 2025 gepromoveerd tot Exceptionnel. Assemblage van 70% cabernet sauvignon, 28% merlot en 2% cabernet franc. 14,5 ha wijngaarden, kleine percelen met 30 jaar oude stokken, grindbodem met zand van de Garonne rivier. Plantdichtheid 6.600 tot 10.000 stokken/ha, rendement 50 hl/ha. Handmatig geoogst per perceel met selectie bij aankomst. Volledig ontsteeld, transport met zwaartekracht. Koude inweking vooraf. Vinificatie in rvs-tanks, daarna micro-oxidatie, malo in barriques. Opgevoed 14-18 maanden in barriques van Frans eiken (fijne nerf, 8 leveranciers), waarvan 60% nieuw.. Productie 95.000 flessen. Alc. 13,5%. Consumentenprijs online op het Château € 30,00.
K robijnrood met goede concentratie
G cantharellen, aromatisch, zwart en rood fruit, iets salmiak en zadelleer, veel finesse
S gulle inzet met veel rijpheid van cassis, prachtige hechte balans met versmolten tannines
A lang, fris en harmonisch
T typerend Margaux: niet zwaar en zeer verfijnd, al heerlijk te drinken, nu op zijn mooist
**** Château le Crock 2018, Cru Bourgeois Exceptionnel Saint-Estèphe
Assemblage van 45% cabernet sauvignon, 45% merlot, 10% cabernet franc en 5% petit verdot. 32 ha wijngaarden met gemiddeld 45 jaar oude stokken, bovenlaag grindbodem van de Garonne rivier, onderbodem kleizand. Plantdichtheid 8.700 stokken/ha, rendement 34 hl/ha. Tussen 24 september en 9 oktober handmatig geoogst met selectie, tevens bij aankomst. Vinificatie per perceel in betonnen en rvs-tanks, malo in nieuwe barriques. Opgevoed 14-18 maanden in barriques van Frans eiken, waarvan 30% nieuw. Productie 91.700 flessen. Alc. 14,5%, zuren 3,5 g/l. Consultant is Michel Rolland. Consumentenprijs online € 39,90.
K nog opvallend veel paars, zeer goed geconcentreerd
G fris en zeer zuiver met veel focus en kracht, meloen en nootmuskaat
S kruidig, tijm, foelie en oregano, kruisbes, afgeronde tannines, veel karakter
A foelie, gemengde peper, ontbijtkoek, stevige, aangename tannines, zeer veel lengte
T krachtpatser met complexe tonen, hechte balans en veel potentie om te ouderen

