***+ Château La Brande 2018, Castillon Côtes de Bordeaux
Assemblage van 67% merlot, 22% cabernet franc, 8% cabernet sauvignon en 3% petit verdot. De 16 ha wijngaarden - met gemiddeld 40 jaar oude stokken en plantdichtheid van 5.000 tot 5.500 stokken/ha - zijn in omschakeling naar biologische wijnbouw. Geoogst per perceel met selectie bij aankomst. Ontsteeld en koel ingeweekt, daarna 4 weken vergist in rvs-tanks. Opvoeding 30% in rvs-tanks, 10% in nieuwe barriques van 400 liter, 30% in een jaar gebruikte 400 liter eiken vaten en 30% in een jaar gebruikte 500 liter eiken vaten. Productie 40.000 flessen. Eigenaars zijn Karl en Yann Todeschini. Alc. 14%. Importeur: Chabrol, consumentenprijs € 18,80.
K gemiddeld tot goed geconcentreerd en geëvolueerd robijnrood met nog iets paars
G bessen en bramen, iets munt, kreupelhout en teer, in het begin ingetogen en fris van stijl
S vlezige start van sappig zwart en rood fruit met wat munt, iets metalig
A vrij goede lengte, stijlvol met wat ziltheid, specerijen en koffie
T mooie vulling, kruidig en lichtvoetig
****- Château La Croix Lartigue 2017, Castillon Côtes de Bordeaux
Assemblage van 82% merlot en 18% cabernet franc uit 8 ha wijngaarden met ruim 40 jaar oude stokken, plantdichtheid 6.600 stokken/ha. Milieuvriendelijke wijnbouw. Handmatig geoogst van 29 september tot 3 oktober. Opvoeding 12 maanden in barriques, waarvan 40% nieuw en 60% een jaar gebruikt, daarna nog 12 maanden in cuves. Eigenaars zijn Asli en Ali Basman van Maison Kavaklidere. Alc. 14,5%. Geen importeur. Consumentenprijs op het Château € 23,00.
K vrij goed geconcentreerd paarsrood
G zeer aromatisch en vol, animaal, quatre épices, rozen en andere zomerbloemen, iets teer
S stevige, gespierde structuur met prima tannines, een vol mondgevoel, kenmerkend hout
A lang tot zeer lang met robuustheid en iets chocolade
T geur en smaak liggen in elkaars verlengde, maar het hout maakt de wijn iets grover dan nodig
**** Château Picoron ‘Né de l’Éden’ 2017, Castillon Côtes de Bordeaux
100% merlot van oude wijnstokken in het perceel ‘Les Terrasses’ met kalksteen bodem. Opvoeding 23 maanden. Productie 11.600 flessen. Eigenaars zijn Glenda en Frank Kalyk. Alc. 14,5%. Geen importeur. Consumentenprijs op het Château € 25,00 (uitverkocht).
K zeer goed geconcentreerd bruinrood met nog wat paars
G zeer overtuigend met rozen, jeneverbessen en veel specerijen, elegant en deftig, tabak komt tevoorschijn met openstaan
S speels en sappig, elegant geheel van puur bosfruit en meloen, fraai in balans met presente tannines die keurig afgerond zijn
A zeer goede lengte, in verhouding tot de smaakstijl
T verfijnde wijn met enige complexiteit, een prachtig evenwicht en een mooi concentraat
***(*) Page 2016, Castillon Côtes de Bordeaux
Assemblage van 75% merlot en 25% cabernet sauvignon. Van 30 jaar oude (cabernet sauvignon) tot ruim 60 jaar oude (merlot) stokken op 1,4 ha met kalk-klei bodems. Biologische wijnbouw. Handmatige oogst – rendement 24 hl/ha - met selectie op trillende transportband en sorteertafel. Hele druiventrossen, niet gekneusd, werden getransporteerd met zwaartekracht. Vergist in rvs-tanks van 20 hl met overpompen en onderdompelen, in totaal 3 tot 4 weken schilcontact. Opgevoed in barriques van Frans eiken (waarvan 20% nieuw en 80% een jaar gebruikt) gedurende 18 maanden. Eigenaars zijn Patrick Honnef en Gérald Lecomte. Productie 3.700 flessen. Alc. 14%. Consumentenprijs op het wijngoed € 28,00.
K diep robijnrood met nog veel paars
G nobel bosfruit, cantharellen en eekhoorntjesbrood, iets dennengeur, chocolade, blonde tabak vrij krachtig
S gulle, rijpe inzet met een weelderig mondgevoel, daarna meer gespierd en vlezig, bessen, bramen en frambozen, heerlijk op dronk
A vrij goede lengte, stijlvol
T de wijn heeft een goed niveau, maar mist de complexiteit van de twee volgende
**** Château Alcée 2016, Castillon Côtes de Bordeaux
Assemblage van 92% merlot en 8% cabernet franc. De wijngaarden omvatten 6,36 ha op kalksteen plateaus. Milieuvriendelijke wijnbouw. Rendement 48 hl/ha. Hele druiventrossen, niet gekneusd, werden vergist in betonnen cuves met onderdompeling en overpompen. Opvoeding 16 tot 18 maanden in barriques en demi-muids, waarvan de helft van nieuw eiken. Eigenaar is sinds 2011 Nicolas Thienpont. Productie circa 30.000 flessen. Alc. 14,5%, zuren 3,4 g/l.
K zeer diep robijnrood met nog opvallend weinig evolutie
G ingetogen, iets metalig, kaas en appelstroop
S verfijnd met veel stijl, sappig zwart en rood fruit, camembert, gepolijste tannines
A zeer aangenaam qua harmonie en lengte, met zoetig fruit en chocolade
T na een ingetogen geur ontplooit zich de smaak op verrassende wijze met complexiteit, geeft veel drinkplezier, zal mooi combineren bij fazant of cassoulet met eend
****+ Château D’Aiguilhe 2014, Castillon Côtes de Bordeaux
Assemblage van 80% merlot en 20% cabernet franc, van 90 ha wijngaarden op het plateau met kalk-klei bodems. De stokken zijn gemiddeld 28 jaar oud. Handmatige oogst van 3 tot 13 oktober, rendement 35 hl/ha, met selectie vóór en na het ontstelen. Geen kneuzing, transport met zwaartekracht. 30 dagen vergist in eiken cuves met pneumatisch onderdompelen. Malo en 14 maanden opvoeding in eiken vaten (30% nieuw) op de fijne lie. Niet geklaard. Eigenaar van het Château uit de 12e eeuw is sinds 1998 Stephan graaf von Neipperg. Alc. 14%. Geen importeur. Prijsindicatie € 27,00.
K goed geconcentreerd robijnrood met in verhouding nog steeds weinig evolutie
G rozen, teer, fijne specerijen, tabak en bosgrond, krachtig en complex
S vol en rijk zonder te overdrijven, overtuigt direct door complexiteit en volledig opgenomen hout, zodat een bijzondere balans is ontstaan
A zeer lang en in lijn met de smaak
T prachtige wijn, nobel en aristocratisch, de wijn staat er onmiddellijk, bij hazenrug, reerug of tournedos Rossini