Rosés de Terroirs - deel 2
AOC Tavel
De rosé uit Tavel werd 50 jaar geleden beschouwd als dé referentie voor rosé. Afhankelijk van de producent heeft de wijn van Tavel, waarvan geen wit of rood maar alleen rosé is toegestaan, meer of minder kleur.
De laatste decennia heeft de Provence via marketing bereikt dat wereldwijd voor kwaliteitsrosé een voorkeur is ontstaan voor de kenmerkende lichte kleur van Rosé de Provence. Blijkbaar heeft Tavel hier met zijn veelal donkergekleurde rosé veel last van. Tavel Rosé werd weggedrukt uit de markt en geeft nu met de oprichting van deze club tegengas. Dieper gekleurde rosé wijnen worden overigens ook in andere wijnstreken geproduceerd.
Tavel - druivenrassen
De aanbevolen druivenrassen voor Tavel zijn bourboulenc, cinsault, clairette, clairette rose, grenache blanc, grenache gris, grenache noir, mourvèdre, piquepoul blanc, piquepoul gris, piquepoul noir en syrah. Toegestaan zijn bovendien calitor, carignan blanc en carignan.
Geproefd
Ik ontving van de associatie Rosés de Terroirs 5 proefflessen Tavel.
***(*) Tavel ‘Respelido’ 2021, Les Vignerons du Castelas
Assemblage van 90% grenache noir met syrah, clairette, carignan en cinsault. Kalk-klei bodems. Milieuvriendelijke wijnbouw met certificaat HVE 3 (haute valeur environnementale). Handmatige oogst in de vroege ochtend, 8-10 uur koude inweking vooraf, persing en vergisting bij gecontroleerde temperatuur. Alc. 14%. Zoekt importeur. Exportprijs € 4,75.
K flink geconcentreerd frambozenrood
G opwekkende frisheid met aroma’s van kersen en aalbessen, lichte kruidigheid, voldoende diepgang
S puur fruit van kersen en frambozen-bessen met decente zuurgraad en een aangenaam restant suiker, dat samen met de alcohol voor volheid en balans zorgt
A gemiddelde tot goede lengte, de alcohol is niet dominant
T prima rosé voor de Mediterrane of oosterse keuken
***+ Tavel ‘Trésor des Sables’ 2021, Les Vignerons de Tavel & Lirac
Assemblage van 50% grenache noir (zacht, veel aroma), 12% clairette (floraal), 11% cinsault (delicaat) waarvan 15% van oude stokken (kleur en structuur), 8% mourvèdre en syrah (kruidig, vol) en 4% piquepoul en bourboulenc (floraal en levendig). Van 10 ha wijngaarden met 35 jaar oude stokken. Rendement 44 hl/ha. 48 uur inweking vooraf, persing, 10-15 dagen vergisting bij 13-14°C. Het vrij weggelopen sap (fruit, frisheid en zuren) wordt gemengd met het sap van de persing (volheid, structuur en kracht). Alc. 13,5%. Geen importeur. Consumentenprijs op het wijngoed € 8,15.
K gemiddeld tot goed geconcentreerd frambozenrood
G stuivend, klein rood fruit: frambozen en aardbeien
S in het begin wat snoepjes, frivool, rabarber, patisserie, mineraal
A goede lengte met een klein beetje tannines
T moet even openstaan om zich te ontplooien, prima aperitief of bij mosselen
****- Tavel ‘Prima Donna’ 2021, Domaine Maby
Blend van 50% grenache noir en 50% cinsault, van gemiddeld 52 jaar oude stokken op bodems met rolkeien. Rendement 45 hl/ha. Opvoeding in rvs-tanks. Alc. 14%. Productie 19.000 flessen. Importeur: Colaris € 14,50 consument (2020).
K iets dieper frambozenrood
G nog wat gesloten, iets krachtiger dan de vorige wijn met behalve rood fruit ook meloen, banaan en ananas
S veel vulling en body met meer stevigheid, gaat wat meer richting rode wijn inclusief tannines en wat rustieke eigenschappen
A krachtig en lang, de alcohol geeft dikte
T gastronomische wijn, bij bouillabaisse of parelhoen
****+ Tavel ‘La Forcadière’ 2021, Domaine Maby
Blend van 39% grenache noir, 25% cinsault, 10% grenache blanc, 10% mourvèdre en 10% syrah met 6% twee andere rassen. Van 3 terroirs, rolkeien, zand en lauzes (witte kalkstenen). Gemiddeld 52 jaar oude stokken, rendement 45 hl/ha. Opvoeding in rvs-tanks. Alc. 14%. Productie 50.000 flessen. Importeur: Colaris (deze wijn niet).
K nog iets meer geconcentreerd frambozenrood
G in het begin gesloten, heeft veel lucht nodig, krachtig fruit met herfstachtige tonen, kruidigheid en veel verfijning
S witte peper, aardbeien, minerale kracht, veel structuur, kalkachtig, zeer elegant, frisse balans, spannende wijn met complexe tonen
A zeer lang en zinderend met zilte minerale accenten, blijft in lijn
T karaktervol, zeer compleet en in staat om vrij krachtige gerechten te begeleiden
****- Tavel 2021, Château d’Aquéria
Blend van 45% grenache noir, 20% clairette, 15% cinsault, 8% mourvèdre, 6% syrah, 4% bourboulenc en 2% piquepoul. Zandbodem met klei. Rendement 44 hl/ha. Alc. 14%. Importeur: Wijnimport J. Bart € 17,94 consumentenprijs (2020).
K oudroze, de meeste kleur van deze 5 wijnen
G aromatisch, bessen en kersen, al vrij toegankelijk, kruidig, enige complexiteit
S gulle inzet, daarna puurheid van kersen, aalbessen en frambozen, frisse zuren dragen bij aan een goede balans
A vrij lang, eerder krachtig dan levendig
T volle stijl met veel fruit, de alcohol heeft veel invloed, prima bij terrine de campagne
AOC Bandol
Uit Bandol komen rosé wijnen van referentiekwaliteit. De complexiteit en verfijndheid zijn opmerkelijk goed. Ik ontving van de associatie Rosés de Terroirs een proeffles.
****+ Bandol Cuvée Rosé Tradition 2020, Domaine La Suffrène
Assemblage van 40% mourvèdre, 30% cinsault, 20% grenache noir en 10% carignan. De bodem heeft een sokkel van kalksteen met bovenlagen van leem, klei en stenen. Biologische wijnbouw in conversie. Handmatige oogst met selectie tijdens de pluk en bij aankomst, rendement maximaal 40 hl/ha. Ontsteeld en gekneusd, van de persing worden de verschillende sappen apart gehouden. Statische bezinking, vergisting circa 2 weken. De malo werd na 48 uur gestopt met So2 om frisheid te behouden. Alc. 13,5%, restsuiker minder dan 2 g/l. Importeur: Pallas Wines, consumenten adviesprijs € 22,45.
K gemiddeld geconcentreerd zalmroze
G diepe tonen van klein rood fruit, kweepeer en grapefruit, floraal, uiterst expressief, elegant en met veel stijl
S loepzuivere inzet met verfijnde kracht, bosaardbeien, citrus en aalbessen, subtiele tannines en opwekkende zuren, kortom balans op hoog niveau
A lange, levendige finale
T klasse rosé, een en al drinkplezier, bij loup de mer au fenouil