De wijngaarden van Noord-Frankrijk
Les 130 is een collectief van ch'tis wijnbouwers dat werd opgericht in 2016. C’tis is het Picardische dialect van de bewoners van Noord-Frankrijk, ofwel Frans Vlaanderen. Het aantal deelnemende wijnboeren – voorheen landbouwers – is nu 50 en er wordt gestreefd naar 130, vandaar de naam van de groep. De winery is gevestigd in Dompierre-Becquincourt, in de buurt van Saint-Quentin in de regio Hauts-de-France.
Klimaatverandering
Door het steeds meer opschuiven van het klimaat naar het noorden, komt Noord-Frankrijk nu met dit initiatief. De consument blijkt een groeiende belangstelling te hebben voor wijnen uit noordelijke landen en de marketing haakt hierop in.
Nieuwe wijngaarden
Tot de jaren 2010 leek het idee om nieuwe wijngaarden aan te leggen in de meest noordelijke regio van Frankrijk een beetje vreemd. In 2020 echter werden de eerste wijnstokken aangeplant. Het was een gok, maar nu lijkt het project al veel minder gek.
Want in 2022 en 2023 verrasten de eerste jaargangen als zeer positief, waardoor het vertrouwen in de veelbelovende toekomst van de wijngaarden werd versterkt. Volgens agroklimatoloog Benjamin Bois zouden de gunstige klimatologische omstandigheden van de Hauts-de-France de komende decennia de kwaliteitswijnbouw moeten blijven ondersteunen.
Cool climate wijnen
De wijngaarden beslaan momenteel 83 ha, gemiddeld 1-3 ha per wijnboer. Ze bevinden zich ten noorden en ten zuiden van de 50ste breedtegraad, van de kust aan het Kanaal tot de uitgestrekte vlaktes, met heuvels, valleien en plateaus. Dit nieuwe Franse wijngebied wordt gekenmerkt door iets koelere temperaturen dan de traditionele.
Gregory V. Jones en Hans R. Schultz, respectievelijk klimatoloog en ecofysioloog, definiëren wijnbouw met een koel klimaat op basis van de gemiddelde temperatuur tijdens het groeiseizoen (april tot oktober op het noordelijk halfrond en oktober tot april op het zuidelijk halfrond), en beschouwen regio's met een gemiddelde temperatuur in het groeiseizoen tussen 13 en 15°C als wijngebieden met een koel klimaat.
Op het noordelijk halfrond is de temperatuur in het groeiseizoen één tot twee graden lager dan in de traditionele wijnbouwgebieden van Frankrijk. Het rijpingspotentieel van de druiven in de wijngaard van Les 130 komt momenteel overeen met dat van Dijon in de jaren 1961-1990.
Uiteraard vereisen deze klimatologische omstandigheden speciale wijnbouwtechnieken om een minimale rijping van de druiven in de koelere jaren te garanderen, zoals matige opbrengsten, vroege druivenrassen en een hoog blootgesteld bladoppervlak. In tegenstelling tot wat sommigen dachten, is de regenval van april tot oktober niet ongunstig voor de regio. Het regent inderdaad iets minder in Arras (415 mm) dan in Léré (wijngaarden van Sancerre en Pouilly-sur-Loire, 426 mm) of in Beaune, in Bourgondië (443 mm).
Het aantal regendagen in het voorjaar is vergelijkbaar. We tellen echter vijf extra dagen regen in Arras van juli tot september, de rijpingsperiode van de druiven. Wat het tekort aan zonnestraling van april tot september betreft, beschrijven experts het als "licht" in vergelijking met de meer zuidelijke wijnbouwgebieden, met 1.130 uur in Lille, 1.180 uur in Saint-Quentin vergeleken met 1.310 uur in Bourges en 1.360 uur in Dijon.
chardonnay
Selectie
De leden hebben de percelen geselecteerd met een groot wijnbouwpotentieel. Deze fase was van fundamenteel belang en zal dat blijven bij elke nieuwe uitbreiding van de wijngaard. De percelen zijn zo klein dat men elk van de wijnstokken kent. Bovendien zullen in de loop van de jaargangen de percelen worden geïdentificeerd die een uitstekend potentieel hebben.
Investeringen
Recente investeringen als uitbreiding van de wijnmakerij, aanwerving van een bedrijfsontwikkelaar en overgang naar biologische wijnbouw, zouden moeten bijdragen aan de ontwikkeling en erkenning van de wijnindustrie in de Hauts de France. Het potentieel is een productie van 250.000 flessen en dit zou de komende 3 jaar moeten verdubbelen.
De ambitie is om tussen 2023 en 2030 het assortiment uit te breiden met de productie van nieuwe wijnen, zoals een reeks met de naam "Pure Terroir". De percelen worden daarvoor gedurende meerdere jaren geïdentificeerd, met diepgaande studies onder leiding van de oenoloog en keldermeester, Guillermo Arancibia. Er worden specifieke protocollen opgesteld, waaronder pedoklimatologische analyses, om een onberispelijke kwaliteit te garanderen.
Geproefd
De organisatie Les 130 stuurde mij ter kennismaking proefflessen van de huidige vier witte wijnen die op de markt zijn. Omdat de wijnstreek nog geen geografische aanduiding heeft, zijn ze geclassificeerd als Vin de France. De wijngaarden bezitten het keurmerk voor duurzaamheid HVE3 (Haute Valeur Environnementale). De druiven worden met de hand geoogst en al het werk in de wijngaarden gebeurt met de hand, met veel precisie.
*** Chardonnay ‘Ch’typic’ 2023, Vin de France, Les 130
100% chardonnay uit wijngaarden met bodems van kalk-klei, mergel en kiezel. De wijnbouw is in conversie naar biologisch. Direct geperst, vergist bij 13-15°C. Opgevoed 8 maanden op de fijne lie in rvs-tanks. Alc. 11,5 %. De productie dient binnen een jaar te groeien naar 50.000 flessen. Bedoeld voor de regionale supermarkten, inkoopprijs € 11,00.
K gemiddeld geconcentreerd groengeel
G bloemen, wit fruit en citrus, energiek van aard en aromatisch, zuiver en aantrekkelijk
S frisse impressie met slank gebalanceerd fruit van appel en citroen, licht en dorstlessend
A niet al te lang, blijft hetzelfde karakter houden
T eerlijk, sappig en puur
***+ Chardonnay ‘Azimute’ 2022, Vin de France, Les 130
100% chardonnay uit wijngaarden met bodems van kalk-klei, mergel en kiezel. De wijnbouw is in conversie naar biologisch. Direct geperst, vergist bij 13-15°C. Opgevoed 8 maanden op de fijne lie in rvs-tanks. Alc. 12,5 %. Bedoeld voor horeca, wijnbars en slijters, inkoopprijs € 12,30.
K fonkelend groengeel met gemiddelde concentratie
G zeer aromatisch, hazelnoten, citrus, mango, ananas en peer, iets fenegriek en zeekraal
S strakke inzet met goed extract en daardoor meer vulling en een betere balans, fruitaroma’s van de geur herhalen zich, dille en iets witte peper
A kweepeer en citrus, ziltheid, goede lengte
T zuiver en slank, puur fruit met spel en focus
***(*) Chardonnay ‘Parallèle 50’ 2022, Vin de France, Les 130
100% chardonnay uit wijngaarden met bodems van kalk-klei, mergel en kiezel. De wijnbouw is in conversie naar biologisch. Direct geperst, vergist bij 15-18°C met malo. Opgevoed in rvs-tanks, ovale betonnen tanks en barriques gedurende 8 maanden op de fijne lie. Alc. 13 %. Bedoeld voor horeca, wijnbars en slijters, inkoopprijs € 16,90.
K groengeel met wat meer kleur
G weer hazelnoten, iets specerijen, wat meer verscheidenheid dan bij de vorige wijn, citrus en kweepeer
S hazelnoten en boter door de malo met nog meer vulling van rijp fruit, abrikozen en grapefruit, sappige zuren met wat meer stevigheid, de lichte kruidigheid is in evenwicht met het fruit
A iets witte peper en boterbabbelaars, meer lengte dan de vorige
T een stap hoger in kwaliteit, prima concentraat
**** Chardonnay ‘Zénith’ 2022, Vin de France, Les 130
100% chardonnay uit wijngaarden met bodems van kalk-klei, mergel en kiezel. De wijnbouw is in conversie naar biologisch. Direct geperst, vergist bij 15-18°C met malo. Opgevoed in barriques gedurende 6 maanden, daarna geassembleerd en 10 maanden opgevoed op de fijne lie in ovale betonnen tanks en barriques. Tot slot 4 maanden flesrijping. Alc. 13,5 %. Bedoeld voor horeca, wijnbars en slijters, inkoopprijs € 30,00.
K vrij diep geconcentreerd goudgeel-olijfgroen
G zeer aromatisch, wit en geel fruit plus citrus, levendige expressie mede dankzij de lange rijping op de fijne lie, enige complexiteit
S energieke inzet van schoon fruit: ananas en perzik, voorbeeldig in balans met de fijn gedoseerde houtinvloed, subtiele kruidigheid en wat boterig
A prima lengte met elegantie en rechtlijnige voortzetting van de aroma’s
T volkomen evenwichtige, karaktervolle wijn met diverse schakeringen van prachtig fruit, goede bewaarcapaciteit
Conclusie
Deze vier geslaagde wijnen vormen een mooie prestatie voor een eerste productie. Het project is een actueel antwoord op de klimaatsverandering. Interessant om te volgen.
Directeur van het collectief Les 130: Julien Poulin julien.poulin@les130.com
Tel. 06 86 15 08 53.
Reactie plaatsen
Reacties