Cantina del Mandrolisai 

De Cooperativa Agricola Cantina del Mandrolisai werd opgericht in 1950 en de eerste oogst dateert van 1952. De leden van de coöperatie bevinden zich in de gemeenten Sorgono, Atzara, Meana Sardo, Ortueri (Provincie Nuoro) en Samugheo ( provincie Oristano).

 

Locatie, bodem en klimaat

Sardinië is het op één na grootste eiland in de Middellandse Zee, na Sicilië. De Cantina Sociale del Mandrolisai is gevestigd in Sorgono, een stad in het centrum van Sardinië. In de omgeving van Mandrolisai bevinden zich hoge heuvels.

 

De bodems bestaan uit granietzand met verweerde schalie in het zuidelijke deel. Ze zijn over het algemeen goed van structuur, zanderig, met een goede zuurgraad en een goed kaliumgehalte, maar arm aan stikstof en fosfor.

 

Het klimaat wordt gekenmerkt door weinig regen en een lange, zonnige zomer, wat zorgt voor een perfecte rijping van de druiven, zelfs in de koelste jaargangen. De nabijgelegen bergen zorgen voor een groot verschil tussen dag- en nachttemperatuur, waardoor de aroma’s in de druiven worden vastgehouden.

Cantina del Mandrolisai

 

Wijngaarden en druivenrassen

De wijngaarden beslaan een oppervlakte van 1.200 ha, het rendement bedraagt minder dan 29 hl/ha. Rode druivenrassen overheersen en in het bijzonder bovale sardo (muristellu, graciano), cannonau en monica nera, gebruikt voor de blend DOC Mandrolisai.

  • bovale sardo (muristellu, graciano) heeft een grote zuurgraad en veel tannines en is daardoor in staat om structuur en kracht te geven aan wijnen;
  • cannonau bouwt veel suiker op;
  • monica nera heeft delicate, frisse en elegante eigenschapen.

 

Productie

De D.O.C. dateert uit 1981. De productie van bovale sardo (muristellu, graciano) bedraagt minimaal 40%, die van cannonau 25 tot 30% en van monica nera 20 tot 30%. Deze druivenrassen moeten tenminste 90 % van de blend uitmaken, de overige 10% mag "aanbevolen" druivenrassen bevatten.

 

De Cantina Sociale del Mandrolisai produceert voornamelijk rode wijnen, maar ook wit en rosé. De wijnen onderscheiden zich duidelijk door structuur, waarvan sommige lange tijd worden gerijpt in eikenhouten vaten.

 

Geproefd

De coöperatie stuurde proefflessen van rode wijnen van twee series, 100|Kent'annos en Omphalos. De wijnen worden nog niet in Nederland geïmporteerd. De vermelde prijzen zijn consumentenprijzen in de online webshop.

 

 

***(*) Omphalos 2023, Cannonau di Sardegna DOC, Cantina del Mandrolisai

100% cannonau. Geoogst eerste 10 dagen van oktober. Vergist met de schillen. Rijping in eiken vaten. Alc. 15%. € 11,90.

K gemiddeld geconcentreerd robijnrood met aan de rand iets verbruining

G fris rood fruit van aalbessen en kersen met chocolade, vers gekapt eikenhout, aangenaam en energiek

S sappig en zuiver, lenig fruit, tintelend, iets drop en zoethout, fris-zoet mondgevoel

A vrij lang met veel vulling van kersen en zoethout

T zeer aantrekkelijk, ook qua prijs, nu drinken

 

***+ 100|Kent'annos 2022, Mandrolisai DOC Rosso, Cantina del Mandrolisai

Blend van cannonau, bovale sardo (muristellu, graciano) en monica. Geoogst eerste 10 dagen van oktober. Vergist op de schillen met onderdompeling van de hoed. Opvoeding in eiken vaten geurende 8-10 maanden. Alc. 14,5%. € 11,90.

K lichter dan de vorige wijn, kersenrood

G volle, rijpe impressie van rood fruit, bramen en wat drop, natte bosgrond, goed concentraat maar wat minder uitbundig, aantrekkelijke blend met karakter

S volrijp en rond met goede vulling van rijpe meloen en frambozen, mond vullende structuur

A een tikje kort en metalig met wat peper

T vrij ernstige van stijl, heeft een mooi stuk lamsbout of geitenvlees nodig

 

***(*) Omphalos Bovale 2021, Isola dei Nuraghi IGT, Cantina del Mandrolisai

100% bovale sardo (muristellu, graciano). Geoogst eerste 10 dagen van oktober. Vergist op de schillen met dagelijks twee keer overpompen. Opvoeding in eiken vaten geurende 6 maanden.  Alc. 13,5%. € 13,90.

K mooi geconcentreerd robijnrood, levendig

G zeer krachtig, gespierd en stevig, specerijen, vanille en teer, bramen en salmiak, iets Sichuan peper

S gul en mond vullend, pure chocolade is prominent, ontbijtkoek, heeft elegantie en enige complexiteit

A redelijk lang, donkerrood fruit komt terug en tannines indiceren een goede houdbaarheid

T interessant met mooie schakeringen, elegantie en kracht staan nu nog wat apart, een paar jaar wachten zal worden beloond

 

Omphalos 2023, Cannonau di Sardegna DOC, Cantina del Mandrolisai
100|Kent'annos 2022, Mandrolisai DOC Rosso, Cantina del Mandrolisai
Omphalos Bovale 2021, Isola dei Nuraghi IGT, Cantina del Mandrolisai

 

***(*) 100|Kent'annos 2021, Mandrolisai DOC Rosso Superiore, Cantina del Mandrolisai

Blend van cannonau, bovale sardo (muristellu, graciano) en monica. Geoogst eerste 10 dagen van oktober. Vergist op de schillen met onderdompeling van de hoed. Opvoeding in eiken vaten geurende 24 maanden, gevolgd door flesrijping. Alc. 15%. € 15,90.

K gemiddeld geconcentreerd robijnrood met iets verbruining

G marsepein, gekonfijte vruchten, elegant en speels, meloen, heel apart en afwijkend van de andere wijnen, oxidatieve stijl

S krachtig, meloen staat voorop, neigt naar oxidatie, de alcohol geeft een zoete impressie, iets drop

A niet al te lang, tannines komen terug

T jammer van dat oxidatieve

 

****+ 100|Kent'annos 2022, Mandrolisai DOC Rosso Bio, Cantina del Mandrolisai

Blend van cannonau, bovale sardo (muristellu, graciano) en monica. Geoogst eerste 10 dagen van oktober. Vergist gedurende 8-10 dagen op de schillen met overpompen. Opvoeding in cementen en rvs-tanks. Alc. 15%. € 19,50.

K diep robijnrood met paars, tot aan de rand

G meer gesloten en strak, complexe tonen van frambozen, bessen en bramen, veel finesse, brie en puur fruit, iets groente en grafiet

S komt langzaam los met veel stevigheid, hechte balans waarin zoet fruit volkomen is opgenomen, in roomboter versgebakken amandelen

A zeer lang en massief

T complete, strakke wijn met prachtig fruit, staat als een huis, met klasse en zuiverheid mede door de biologische wijnbouw

 

****+ 100|Kent'annos GOLD 2020, Mandrolisai DOC Rosso Superiore, Cantina del Mandrolisai

Blend van cannonau, bovale sardo (muristellu, graciano) en monica. Selectie van de beste druiven. Geoogst eerste 10 dagen van oktober. Vergist op de schillen met onderdompeling van de hoed. Opvoeding in eiken vaten geurende 24 maanden, gevolgd door flesrijping. Alc. 15%. € 26,90.

K vrij diep robijnrood met wat evolutie

G complexe tonen, veel aromatische expressie, veldboeket, vanille, cantharellen, romigheid, vanillevla, specerijen

S krachtig en complex, zeer veel structuur, crème patissière

A de langste finale van de serie, met oosterse kruiden (rendang)

T heel mooi, verrassend goed en compleet, weelderige stijl

 

100|Kent'annos 2021, Mandrolisai DOC Rosso Superiore, Cantina del Mandrolisai
100|Kent'annos 2022, Mandrolisai DOC Rosso Bio, Cantina del Mandrolisai
100|Kent'annos GOLD 2020, Mandrolisai DOC Rosso Superiore, Cantina del Mandrolisai

 

Conclusie

Een verrassend goede serie wijnen met een fraaie prijs-kwaliteit verhouding. Temeer daar deze zijn geproduceerd door een coöperatie. Men zoekt een importeur in Nederland, contact via barone@barone1889.com .

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.