Chateau Amsterdam, urban winery in Amsterdam-noord

 

In een voormalige machinefabriek van 1.500 m² aan het IJ in Amsterdam-noord bevindt zich sinds 2017 een wijnproductiebedrijf. Zonder wijngaarden: de druiven worden aangevoerd uit diverse Europese landen. Uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van druiven afkomstig van biologische wijnbouw. Deze worden gekoeld vervoerd en ondergaan tijdens het transport inweking (skin contact, macération préfermentaire).

 

Productie

De eerste productie in 2018 omvatte 6.000 flessen wijn. Intussen is dit gestegen naar ruim 80.000 flessen, met drie productielijnen. Ik proefde 2 wijnen die exclusief voor de HEMA worden geproduceerd. Ze zijn daar te koop voor € 7,50 per fles.

 

*** He, he.. 2020, Chateau Amsterdam

Droge witte wijn, blend van trebbiano (Cantina Orsogna, coöperatie in Abruzzen, Italië), riesling (Weingut Hannes Bergdoll, Pfalz, Duitsland), Duitsland, macabeo (Plant-Vid, Valencia, Spanje) en cabernet blanc (Wijnhoeve de Colonjes, Groesbeek, Nederland). Gedurende minstens 8 maanden vergist, opgevoed, geblend en met schroefdop gebotteld in de winery in Amsterdam. Alc. 11,5%.

K groengeel met gemiddelde concentratie

G levendig, geel fruit en citrus met iets kruidigheid

S sappig-frisse fruittonen van appel en citroen met bergamot en jasmijn, licht en speels

A correcte lengte met een aangenaam bittertje

T keurige blend, zuiver en niet zwaar, frivool van karakter

 

*** Poeh, poeh.. 2020, Chateau Amsterdam

Rosé, blend van dornfelder (Weingut Hannes Bergdoll, Pfalz, Duitsland) en moscatel (Plant-Vid, Valencia, Spanje). Gedurende minstens 8 maanden vergist, opgevoed, geblend en met schroefdop gebotteld in de winery in Amsterdam. Alc. 11,5%.

K goed geconcentreerd ‘oudroze’

G aalbessen, frambozen en watermeloen

S opnieuw frambozen, nu met appel, kersen en amandelen, droog met sappige balans

A gemiddelde lengte

T fris en puur, gewoon lekker fruitig en ongecompliceerd

 

Chateau Amsterdam