Colli Berici

Het in Nederland relatief onbekende wijngebied DOC Colli Berici ligt in de wijnstreek Veneto, aan de voet van de Italiaanse Alpen. In het zuidelijke deel van de provincie Vicenza, ten oosten van Valpolicella en op enkele kilometers ten zuidoosten van de heuvels van Soave.

 

Colli Berici

Klimaat en geografie

De Colli Berici hebben jaarlijks de helft minder regen en hogere gemiddelde temperaturen dan Soave Classico. In de vlakte liggen bossen, die voor verkoeling zorgen in de warme zomermaanden en voor een grotere biodiversiteit. Op hellingen en plateaus liggen de meeste wijngaarden, in verbrokkelde percelen.

 

De bodem

Het landschap van de zich over ruim 20 km uitstrekkende Berici-heuvels is afwisselend, met valleien, plateaus en reliëfs tot 400 m hoogte. Het gebied is miljoenen jaren geleden in de zee ontstaan en heeft een veelheid aan bodemstructuren: kalksteenrotsen, rode kleigronden, zand- en basaltbodems van vulkanische oorsprong.

 

Productie

Colli Berici DOC dateert van 1973 en telt 600 wijnboeren en 30 wijnproducenten, waarvan 27 zelfstandige en 3 coöperaties. In 2019 bedroeg de productie van de 650 ha wijngaarden 16.556 hl wijn (potentieel 38.000 hl), waarvan 68% rood en 32% wit. 25% van de productie werd in 2019 geëxporteerd.

 

Tai rosso

Dit autochtone druivenras werd vroeger tocai rosso genoemd, maar onder druk van de Alsace moest de naam worden gewijzigd. Tai rosso bezit dezelfde genetische eigenschappen als de Sardijnse cannonau, de Franse grenache en de Spaanse garnacha.

Het is een krachtig druivenras dat veel licht en warmte vereist. Tai rosso is perfect aangepast aan de armste en droogste terroirs, en doet het daarom uitstekend in de Colli Berici. De productie omvat 10% van het totaal.

Carmenère

Al meer dan 150 jaar worden in de Colli Berici wijnen van het druivenras carmenère geproduceerd. Net als andere Franse variëteiten werd carmenère in de 19e eeuw aangevoerd vanuit Bordeaux. Carmenère is krachtig, met middelgrote druiven en een blauwzwarte schil. Het heeft hoge concentraties methoxypyrazines, die sterke kruidachtige of groene pepertonen hebben. 5% van de totale productie bestaat uit carmenère.

Merlot

Merlot werd later, tegen het einde van de negentiende eeuw, in Italië geïntroduceerd. In 1926 werd het geplant in de experimentele wijngaard van Ponte di Barbarano. Wat uitstekende resultaten opleverde, zodat merlot werd opgenomen in de lijst van aanbevolen wijnstokken voor de wederopbouw na de phylloxera op de Colli Berici. Het is een middelkrachtige wijnstok, die zich aanpast aan zowel lange als korte trainingssystemen. In Colli Berici kan merlot veel suiker vormen, met een middelmatige tot lage zuurgraad. De tros is middelgroot en redelijk compact. De druiven zijn bolvormig, van gemiddelde grootte. De schil is donkerblauw, het vruchtvlees is zoet en niet bijzonder zuur. De productie omvat 20% van het totaal.

 

                           tai rosso                                                                carmenère                                                                    merlot

 

Geproefd

Het Consorzio Tutela Vini Colli Berici e Vicenza stuurde een serie proefflessen op ter kennismaking en beoordeling. Zes rode wijnen van de druivenrassen tai rosso, carmenère en merlot. Geen van deze wijnen wordt geïmporteerd. De vermelde prijzen zijn consumentenprijzen op internet. 

***(*) Tai rosso ‘Corallo’ 2020, Colli Berici DOC, Cavazza

100% tai rosso uit wijngaarden in het dorp Alonte en van Tenuta Cicogna, met kalksteen bodems op 150 m hoogte. Plantdichtheid 5.200 stokken/ha. Volledig ontsteeld, 14 dagen vergist in rvs-tanks bij 24°C. Opvoeding 6 maanden in barriques van Frans eiken, daarna 6 maanden flesrijping. Alc. 14%, zuren 5,5 g/l, restsuiker 3,3 g/l. € 9,90 (2023).

K jeugdige aanblik van flink geconcentreerd robijnrood met veel paars

G kruidig bosfruit, kersenjam, flink accent van specerijen

S lenige aanzet met veel vulling, frisse zuren matchen de alcohol mede tot een prima balans, kersenbonbons, zeer zuiver en opwekkend

A bessen en kersen, lang en energiek

T karaktervolle wijn, geur en smaak liggen in elkaars verlengde, zeer aangenaam

*** Tai rosso ‘Riveselle’ 2023, Colli Berici DOC, Piovene

100% tai rosso van stokken geplant tussen 1961 en 2002 in 5 ha wijngaarden op zuidhellingen in het dorpje Toara di Villaga met kalksteen bodem op 70 m hoogte. Plantdichtheid 3.500-6.000 stokken/ha. Geoogst tussen 5 en 15 september, rendement 44 hl/ha. Vergist in rvs-tanks bij 28°C. Alc. 13,5%, zuren 5,8 g/l, restsuiker 3,5 g/l. € 10,90.

K licht tot gemiddeld geconcentreerd robijnrood

G opvallend aromatisch, frisse kersen, kreupelhout en specerijen, boeiend

S valt wat terug na de veelbelovende geur, sappig, in het begin wat overheersende tannines die voor droogheid zorgen; dit verdwijnt echter vanaf een uur openstaan

A aanvankelijk blijven de forse tannines domineren

T karafferen is aan te bevelen, zodat de smaak beter in lijn ligt met de imponerende geur; de balans zal zeker verbeteren met enkele jaren flesrijping

 

Tai rosso ‘Corallo’ 2020, Colli Berici DOC, Cavazza
Tai rosso ‘Riveselle’ 2023, Colli Berici DOC, Piovene

 

***(*) Colli Berici DOC Rosso Riserva 2020, Casa Defrà

Blend van cabernet sauvignon en merlot. Opgevoed gedurende 12 maanden in grote vaten van Frans eiken. Alc. 14%, zuren 5,3 g/l, restsuiker 3,2 g/l. € 11,98.

K gemiddeld geconcentreerd robijnrood met iets verbruining

G donker bessenfruit, munt, bosgrond, teer, palissanderhout, paardenzadel

S vol en rijp, cassis, frambozen en jeneverbessen met een lichte zoetimpressie, prima geïntegreerde tannines, vrij stevig

A lang en rechtlijnig

T overtuigt als uitgekiende blend, mond vullend en compleet

**** Carmenère ‘Calcàreo’ 2019, Colli Berici DOC, Corte Moschina

100% carmenère uit heuvels in het zuiden met bodems rijk aan kalksteen en een stenige bovenlaag. Geoogst half oktober, iets overrijp. De gekneusde druiven gisten met de schillen gedurende 15-18 dagen. Opvoeding 24 maanden in grote en kleine vaten. Alc. 14%. € 15,90.

K gemiddeld tot goed geconcentreerd robijnrood met iets evolutie

G rozen, grafiet, bramen, wel wat vanille maar geen houtdominantie, verfijnde stijl met enige complexiteit

S zacht en intens, donker fruit van kersen en bramen, iets vanille, stevig en zeer evenwichtig

A lang en harmonisch, de tannines zijn mooi opgenomen en zorgen voor fijne bitters

T sappige, geschakeerde wijn die smaakt zoals hij ruikt

 

Colli Berici DOC Rosso Riserva 2020, Casa Defrà
Carmenère ‘Calcàreo’ 2019, Colli Berici DOC, Corte Moschina

 

**** Merlot ‘Casa Roveri’ 2021, Colli Berici DOC, Dal Maso

100% merlot uit wijngaarden in het dorp Alonte met kalksteen bodems op 150 m hoogte. Plantdichtheid 6.000 stokken/ha. Volledig ontsteeld en gekneusd, gedurende 15 dagen vergist op de schillen bij 26-23°C in open rvs-tanks van 50 hl, met 6 maal daags onderdompelen van de hoed. Opvoeding 18 maanden in eiken vaten (Allier, Nevers, Limousin en Tronçais). Daarna 5 maanden flesrijping. Alc. 15%, zuren 5,7 g/l, restsuiker 3,7 g/l. € 19,50.

K zeer diep paarsrood, tot aan de rand

G complexe tonen van donkere bessen en verse vijgen, zwarte peper, laurier, krachtig en karaktervol, iets rokerig

S stevige inzet met door de houtopvoeding ferm ondersteund fruit, energiek en spannend, mineraal beïnvloed

A vol en lang, met stevige en opvallend goede tannines

T zeer harmonische krachtpatser met complexe eigenschappen, zal gebaat zijn bij nog een paar jaar rijping, vraagt om een lamsbout van het spit

****(*) Carmenère Riserva 2018, Colli Berici DOC, Puntozero

100% carmenère van circa 20 jaar oude stokken. Plantdichtheid 4.000 stokken/ha. Handmatig geoogst eind september, rendement 42 hl/ha. De druiventrossen worden eerst 40 dagen in een overdekte ruimte gedroogd, daarna gekneusd en ontsteeld. Vergist met geselecteerde gisten gedurende 30 dagen, met overpompen. Opvoeding 15 maanden in nieuwe en 1 jaar oude eiken vaten. Plus 6 maanden flesrijping. Alc. 14,5%, zuren 6 g/l. € 30,00.

K robijnrood, goed geconcentreerd met iets evolutie

G lichtvoetig en elegant, aromatisch en fris, grafiet, naaldbossen na regenbui, jonge Hollandse kaas, zeer aantrekkelijk en complex

S rijp, elegant, speels bosfruit met fijne kruidigheid, mineraal, gepolijste tannines

A uitgewogen, zilt en zeer lang

T 2018 was een topjaar voor Colli Berici wijnen en dat proef je aan deze complexe wijn met al zijn schakeringen, die veel potentie heeft om verder te ouderen

 

Merlot ‘Casa Roveri’ 2021, Colli Berici DOC, Dal Maso
Carmenère Riserva 2018, Colli Berici DOC, Puntozero

 

Conclusie

Alle zes voorbeelden blonken uit in kwaliteit en expressie. De rode wijnen uit Colli Berici verdienen zeker een plaats in het Nederlandse aanbod aan Italiaanse wijnen.

Colli Berici

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.