Bruno Andreu – Languedoc-Roussillon
Bruno Andreu, afkomstig uit een familie van wijnboeren en -producenten in het dorp Pézenas, besloot na 20 jaar actief te zijn geweest als wijnboer, een eigen productiebedrijf op te zetten, niet gehinderd door beperkingen op het gebied van kwaliteit en gebied. Samen met zijn vrouw Emmanuelle verwierf hij een oud wijndomein in Montblanc, omgeving Montpellier.
Hij wil met zijn bedrijf een eigen wijnstijl presenteren. De wijnkelder met 200 vaten van Frans eiken stamt uit 1610. Deze zijn bestemd voor de opvoeding van de topcuvées van de beste terroirs.
Bruno Andreu produceert vier series wijnen:
- Monocépage– 6 wijnen afkomstig van de beste percelen rond het dorp Montblanc, in het hart van de Pays d’Oc. Sauvignon blanc, grenache (rosé), syrah, cabernet sauvignon, chardonnay en merlot.
- Green’s - Deze Coquelicot serie bestaat uit drie uitzonderlijke monocépage wijnen, van intensief bewerkte wijnstokken op arme bodems met biologisch gecertificeerde wijnbouw, met strenge selectie geoogst en ambachtelijk gevinifieerd. Geen van de drie heeft houtopvoeding gehad, zodat natuurlijke aroma’s behouden zijn. Viognier, pinot noir en syrah.
- Authentic Elixir – Het neusje van de zalm in Languedoc. Drie wijnen, wit, rosé en rood. Delicaat, elegant en zacht.
- Premiums – De toprange van oude stokken. Complex en geconcentreerd, 12 maanden opgevoed. Caramany, Pure Petit Verdot (vieilles vignes), Pure Grenache (vieilles vignes), Pézenas en Tautavel.
Ik ontving drie premium wijnen ter beoordeling.
***(*) Elixir Blanc 2020, IGP Pays d’Oc
Assemblage van 70% viognier, 20% roussanne en 10% chardonnay uit wijngaarden op 90 m hoogte met kalk-kleibodems. Rendement 40 hl/ha. ’s Nachts geoogst, volledig ontsteeld, koude inweking vooraf. Traditioneel gevinifieerd – elk druivenras apart - met dagelijkse controle van temperatuur en densiteit. Halverwege de gisting werden de wijnen overgestoken in barriques van Frans eiken van tonnellerie Radoux, met extra fijnen nerf en lichte toast. Opvoeding 12 maanden in dezelfde vaten met maandelijks bijvullen, daarna assemblage. Alc. 13%. Productie maximaal 3.000 flessen Te koop bij Van Ravenzwaaij Wijnimport € 12,00 consument (2019).
K goed geconcentreerd goudgeel
G tropisch fruit, amandelen, minerale expressie van de kalkbodem, veel concentraat en karakter, rijk door de houtopvoeding
S volrijpe inzet van ananas en mango met amandel en hazelnoot, frisse zuren en veel concentraat, stevige houtimpact
A fruit en vanille van het hout strijden om de eer in de lange finale
T uitnodigend, evenwichtig op krachtig niveau, kan ferme gerechten aan als vette vis, foie gras en Thaise specialiteiten, gunstige verhouding tussen kwaliteit en prijs
****- Pézenas ‘Edition Limitée’ 2018, AOP Languedoc Pézenas
Assemblage van 55% syrah en 45% grenache noir uit wijngaarden op 90 m hoogte met bodems van basalt en kiezelstenen uit de geologische periode Villafrancien. Rendement 40 hl/ha. ’s Nachts geoogst, volledig ontsteeld, traditioneel gevinifieerd – elk druivenras apart. Vergist gedurende 8 dagen met dagelijks overpompen, daarna 12 dagen naweking op de schillen. Opvoeding 12 maanden in nieuwe barriques van Frans eiken (Vosges en Allier) van tonnellerie Radoux, met fijne nerf en lichte toast. Maandelijks bijvullen van de vaten. Niet gefilterd. Alc. 15%. Productie 5.000 flessen. Te koop bij Van Ravenzwaaij Wijnimport € 15,00 consument (2017)
K diep paarsrood met nog weinig evolutie
G kruidig donker fruit, rozen en specerijen, inkt en zwarte peper, flink geconcentreerd met veel karakter
S gulle inzet met veel sappig fruit, zuiver en stijlvol, dat gepaard gaat met voldoende zuren om de 15% alcohol in toom te houden; zacht en vlezig met veel vulling van o.a. bosbessen, kruidnagel, laurier en Sichuan peper
A mooie lengte met rechtlijnige voortzetting van de smaak
T modern geconcipieerde wijn, prima toepasbaar bij côte de boeuf, wildzwijn of pekingeend, schenken bij 15°C
****(*) Tautavel ‘Edition Limitée’ 2018, AOP Côtes du Roussillon Villages Tautavel
Tautavel ligt 30 km ten noordoosten van Perpignan. Hier heerst een zeer heet klimaat, maar de tramontane wind uit de bergen geeft verkoeling. De wijngaard heeft een rode bodem met kalkstenen, klei en mergelschalie. Assemblage van 50% mourvèdre, 40% syrah en 10% carignan noir. Handmatige oogst, klein rendement. De carignan noir onderging 15 dagen macération carbonique. De syrah en de mourvèdre werden volledig ontsteeld en 25 dagen vergist met overpompen, bij maximaal 35°C. Opvoeding apart in barriques van Frans eiken, daarna assemblage. Alc. 14,5%. Productie 2.000 flessen. Te koop bij Delicatessen Plus, Yves Coster € 19,95 consument.
K gemiddeld tot diep geconcentreerd paarsrood
G verfijnde klasse, complex, veel invloed van de mourvèdre (Bandol impressie), diepe tonen van kersen, wild en Provençaalse kruiden
S zeer fraaie, complexe aandronk met opvallend fris fruit, pure elegantie met prachtige tannines, lichtvoetig en volkomen evenwichtig
A erg lang, fris en zuiver tot aan het einde
T stijlvolle klasse, zeer verteerbaar en slank, een trouvaille! Schenken op een temperatuur van 15°C bij jonge wilde eend of reerug.