Simplesmente Vinho 2020
Verslag van mijn bezoek aan de achtste editie
van deze interessante tweedaagse wijnbeurs te Porto.
Nee, de grote jongens komen hier niet in. Alleen kleinschalige producenten die grote aandacht hebben voor milieu en wijnen produceren zonder manipulatie. Vaak met biologische of biodynamische wijnbouw. Van de 101 producenten die deze keer aanwezig waren met hun wijnen, kwamen er 85 uit diverse wijnstreken van Portugal14 uit Spanje, 1 uit de USA en 1 uit Frankrijk. De meesten zijn bevriend. Hier volgen mijn proefnotities van enkele opvallend goede wijnen
Welkomstbijeenkomst
Tijdens een informele bijeenkomst met wijnproducenten en uitgenodigde journalisten in de Prova Winebar te Porto proefde ik enkele zeer fraaie wijnen. Een selectie.
****(*) Quartzo 2016, Quinta Cabeças do Reguengo, Alentejo
Droge witte wijn van producent João Afonso. Field blend van diverse oude druivenrassen (arinto, assario, fernão pires, roupeiro, alicante branco, rabo de ovelha, tamarez, manteúdo, uva rei, uva formosa, salsaparrilha, etc.) uit kleine percelen met 100 jaar oude bush vines in de gemeente Reguengo, nationaal park Serra de S. Mamede. Gelegen op 550 tot 735 m hoogte, met een bodem van verweerd graniet. Biologische wijnbouw met biodynamische aspecten als het volgen van de maankalender en het gebruiken van biodynamische preparaten in homeopatische doseringen. Langzaam vergist met autochtone gisten in een 64 jaar oude cementen tank met minimaal ingrijpen, geen malo, 12 maanden opgevoed in oude barriques en daarna in rvs tanks. Lange flesrijping, net op de markt. Alc. 13,5%, zuren 5,5 g/l, restsuiker 0,4 g/l. Productie 2.324 flessen. Importeur: The Wine Spot (deze wijn nog niet), prijs op internet € 21,50. – Zeer diepe, complexe geur van een grote wijn. Prachtige smaak met fascinerend spel en enorme expressie van topklasse fruit en terroir. Zeer lang.
***(*) Respiro Clarete 2017, Quinta Cabeças do Reguengo, Alentejo
Lichtrode wijn van circa 14 blauwe en witte druivenrassen uit 3 wijngaarden met 100 jaar oude stokken. De blauwe druivenrassen werden volledig ontsteeld. Vijf weken vergist op de schillen met autochtone gisten in cementen tanks, gevolgd door malo. Opvoeding 9 maanden in zeer oude barriques. Alc. 11,9%, zuren 5,3 g/l, restsuiker minder dan 0,3 g/l. Productie 2.017 flessen. Importeur: The Wine Spot € 15,40 consument. – Lichtrood van kleur. Pure, elegante geur van frambozen en kersen. Zuiver, fris en licht van smaak met fruitspel en goede vlezigheid in de finale. Geen houtinvloed te bespeuren. Zeer verteerbaar.
****- Vinho Verde 2017, Sem Igual
Sem betekent 100 in het Portugees, de producent wordt daar meestal aangeduid als 100Igual. Droge witte wijn van 100% alvarinho. – Strakke, minerale geur van bloemen en citrus. Verrassend goede, knisperende smaak van citrus en appel. Zeer zilte finale met flinke lengte.
Simplesmente…Vinho
Tijdens deze tweedaagse wijnbeurs vielen mij de volgende wijnen op:
**** Ládano 2016, Ládano Wines, Douro Superior
Van 75 jaar oude stokken, 15 rassen, waaronder originele touriga nacional klonen, kriskras in een wijngaard met A classificatie op 500 m hoogte. Vergist met autochtone gisten. Opvoeding 12 maanden in barriques van Frans eiken. Alc. 12,5%. – Zwart fruit en aardse tonen. Zeer stevig en krachtig, met machtige tannines. Zeer goede, energieke wijn met frisse gespierdheid. Peperige finale met zeer veel lengte.
****- Colares Tinto 2011, Adega Víuva Gomes, Colares
De wijnstreek Colares ligt tussen de heuvels van Sintra en de Atlantische Oceaan. Traditionele rode wijn van 100% ramisco, gemiddeld 80 jaar oude stokken, zonder onderstok vanwege de zandbodem. Colares is waarschijnlijk de enige wijnstreek ter wereld waar ramisco het goed doet. Ramisco heeft kleine druiven met een dikke schil en wordt moeilijk volledig rijp. Opvoeding in gebruikte vaten van mahoniehout. Niet geklaard. Alc. 12,5%. – Mooi kruidig fruit met enige complexiteit, vol, rijp en vlezig.
A & D Wines, Vinho Verde – provincie Minho
Dit bedrijf is te vinden in de plaats Loivos da Ribeira, Baião. De wijnstreek is Douro Littoral en ligt ten noorden van het Douro gebied. Het is een van de meest zuidelijk gelegen Vinho Verde gebieden. De bodem bestaat voornamelijk uit graniet. Het lokale druivenras avesso wordt hier veel gebruikt. De wijnbouw is biologisch. Importeur: Poot Agenturen.
A & D Wines omvat 45 ha wijngaarden:
- Casa do Arrabalde – vlakke wijngaard van 5 ha met bergen rondom, gemiddelde hoogte 490 m, arinto, avesso en alvarinho;
- Quinta dos Espinhosos – 7 ha, gemiddelde hoogte 450 m, avesso, chardonnay en sauvignon blanc;
- Quinta de Santa Teresa – 33 ha op terrassen, 250-340 m hoogte, voor wit arinto, avesso, alvarinho en malvasia fina; voor rood touriga nacional en vinhão.
***+ Casa do Arrabalde 2019, Vinho Verde DOC, A & D Wines
Field blend van avesso, alvarinho en arinto. Geoogst op 24 oktober. Skin contact. Vergist bij lage temperatuur zonder malo, opgevoed in rvs tanks. Alc. 12,5%, zuren 7 g/l. – Fris en zuiver, met mooi schoon fruit.
***(*) Quinta dos Espinhosos 2018, IGT Minho, A & D Wines
Blend van avesso en chardonnay. Skin contact. Vergist bij lage temperatuur zonder malo, opgevoed in rvs tanks. Alc. 12,5%, zuren 6,1 g/l. – Zeer goed. Vol rijp, mooi fris (avesso), vol, rond en zacht (chardonnay). Lange finale.
***(*) Monologo Avesso P67 2019, Vinho Verde DOC, A & D Wines
100% avesso van een perceel op een terras. Vergist in rvs tanks bij lage temperatuur. Alc. 13%. – Aromatische, jeugdige geur. In de smaak appel en citrus met mooie stevige zuren en veel concentratie.
**** Monologo Malvasia Fina P706 2019, Vinho Verde DOC, A & D Wines
100% malvasia fina van het bovenste terras. Alc. 13%. – Prachtige wijn, zeer compleet, met bijzonder fruit en iets peper. Complex.
***(*) Monologo Chardonnay P706 2019, IGT Minho, A & D Wines
100% chardonnay. Gisting en opvoeding in rvs tanks. Alc. 13%. – De jeugdige geur heeft eigenschappen van snoepjes. In de smaak banaan en appel, met frisse zuren. Moet verder rijpen.
****- Singular 2018, Vinho Verde DOC, A & D Wines
Field blend van pergola's met 6 tot 7 druivenrassen in de Quinta de Santa Teresa, van oude en iets jonge stokken. Volledig ontsteeld, skin contact. Vergist deels in eiken vaten en deels in rvs tanks. Geen malo. Alc. 13%, zuren 6,6 g/l. – Expressieve geur met vanille van de gedeeltelijke houttoepassing. In de overtuigende smaak is het hout mooi opgelost en zorgt het voor stevigheid. Droge, brede finale. Eetwijn.
Quinta de Arcossó, Tras-Os-Montes
Dit wijnbedrijf – anno 2005 - ligt in het kleine gebied Ribeira de Ouros, onderdeel van Tras-Os-Montes, subregio Chaves, in het noorden van Portugal. Tras-Os-Montes betekent achter de bergen. De wijnbouw gaat hier terug tot voor de Romeinse bezetting. De 12 ha wijngaarden hebben granietbodems, liggen op 300 tot 450 m hoogte en kijken uit op het zuiden. Er heerst een fris klimaat door de aanwezigheid van ondergrondse rivieren. De vinificatie en opvoeding worden gekenmerkt door zo min mogelijk ingrepen. De oogst voor de witte en rosé wijnen vindt plaats vóór zonsopgang. De rode druiven worden met de voeten getreden in lagares. De rode wijnen worden niet gefilterd. Geen importeur.
***(*) Quinta de Arcossó Reserva White 2018
Blend van 35% arinto, 25% códega do larinho, 25% alvarinho en 15% moscatel galego, aangeplant in 2003. Vergist in barriques van Frans en Amerikaans eiken en daarin 10 maanden opgevoed met bâtonnage. Alc. 13,4%, zuren 5,5 g/l, restsuiker 1,3 g/l. Productie 5.000 flessen. - Zeer floraal van geur, zuiver en levendig. In de smaak zuiver geel en wit fruit. Interessant.
****- Quinta de Arcossó Grande Reserva White 2015
Blend van 60% arinto en 40% alvarinho. Vergist en opgevoed in barriques van Frans en Amerikaans eiken. Alc. 12,8%, zuren 6,9 g/l, restsuiker 0,8 g/l. – Geur en smaak zijn minder stuivend, eerder droog en hecht, met rechtlijnige puurheid en zeer mineraal. Het hout is niet terug te vinden.
***+ Padrão dos Povos Red 2013
Blend van 40% tinta roriz, 40% tinta amarela en 20% touriga nacional. Vergist in lagares, met de voeten getreden. 30 maanden opgevoed in rvs tanks. Niet gefilterd. Alc. 13,3%, zuren 4,9 g/l, restsuiker 0,7 g/l. Productie 14.500 flessen. – Prima fruit, sappig en soepel, volledig op dronk.
***(*) Padrão dos Povos Reserva Red 2015
Blend van 35% tinta amarela, 25% touriga nacional, 25% tinta roriz en 20% touriga franc. Vergist in lagares, met de voeten getreden. Opvoeding 12 maanden in nieuwe en gebruikte demi-muids van Frans en Amerikaans eiken. Alc. 13,7%, zuren 5 g/l, restsuiker 0,6 g/l. Productie 7.000 flessen. – Fraaie wijn met mooi fruit, rijp en fris, en veel bite. Vrij lange, rechtlijnige finale.
***(*) Quinta de Arcossó Bastardo Red 2016
100% bastardo. Met de voeten geperst in open vaten van 1.000 liter, 12 dagen vergist met 30% stelen in oude foeders van kastanjehout. Tweemaal per dag werd er most op gegoten met emmers. Zwaartekracht i.p.v. pompen. Malo en opvoeding in rvs tanks, daarna 8 maanden flesrijping. Niet gefilterd. Alc. 14%, zuren 4,6 g/l, restsuiker 0,6 g/l. Productie 3.500 flessen. – Levendige, florale geur en smaak, met flinke tannines. Pittige finale met een animale toets.
****- Quinta de Arcossó Grande Reserva Red 2015
Blend van de beste druiven, 50% touriga franca, 25% tinta roriz en 25% tinta amarela. Met de voeten getreden in vaten van 1.000 liter, daarna 20 dagen vergist in ruim 100 jaar oude vaten van kastanjehout. Tweemaal daags overgieten met emmers. Malo in rvs tanks, opvoeding 12 maanden in dezelfde oude vaten. Alc 13,8%, zuren 4,7 g/l, restsuiker 0,8 g/l. Niet gefilterd. Productie 7.000 flessen. – Complexer en eleganter dan de vorige wijn. Behoorlijke lengte.
****(*) Quinta de Arcossó Superior Red Bago a Bago 2016
Blend van 60% touriga nacional en 40% touriga franca, stokken uit 2003. Bago betekent druif, dus druif voor druif geplukt (geen overrijpe druiven) met 12 personen op 3 en 4 oktober. Inweking vooraf in 5 barriques. Daarna 15 dagen met de voeten getreden in lagares, onder het spelen van muziek. Malo in barriques. Opvoeding 22 maanden in barriques. Zwaartekracht in plaats van pompen. Alc. 15%, zuren 5 g/l, restsuiker 0,7 g/l. Productie 2.600 flessen. – Bijzondere ontdekking. De geur is zeer complex met aromatische kracht. De smaak completeert dit en laat proeven dat het om een grote wijn gaat, die niets te wensen over laat.
**** Padrão dos Povos Reserva Red 2008
Diepe geur van zwart fruit, specerijen en kruiden met veel expressie van terroir. Zeer zachte smaak. Prachtig ontwikkeld en zeer compleet. Complexe wijn, voorname balans.
Amílcar Salomão Salgado van Quinta de Arcossó
Bodegas Peñalba Herráiz, Ribera del Duero, Spanje
Deze Bodega van Miguel Angel Peñalba is gevestigd te Aranda de Duero. De wijngaarden liggen op 850 m hoogte in Aranda de Duero, Castrillo de la Vega en Hoyales de Roa. Ze hebben een bovenlaag van leemzand en daaronder kalkhoudende klei. Biodynamische wijnbouw (een van de weinige bodega's in Ribera del Duero, maar geen certificering). Men verkoopt een deel van de geoogste druiven. De rest wordt vergist en opgevoed in een andere winery. Er worden slechts 2 wijnen geproduceerd. Geen importeur.
***(*) Aptus 2018, DO Ribera del Duero, Bodegas Peñalba Herráiz
95% tempranillo en 5% grenache noir en albillo, merendeels ruim 15 jaar oude stokken. Rendement 40 hl/ha. Vergist in rvs tanks met autochtone gisten. Malo en 8 maanden opvoeding in gebruikte barriques van Frans eiken. Minder dan 25 mg/l toegevoegde zwavel. Alc. 15%. – Florale geur met groene kruiden. Prachtig fruit van aardbeien, frambozen en bosbessen, zuiver en helder. Mooie lengte. Heerlijke wijn, zeer drinkbaar.
****- Carravid 2016, DO Ribera del Duero, Bodegas Peñalba Herráiz
85% tempranillo en 15% grenache noir en monastrell van merendeels ruim 40 jaar oude stokken in de wijngaarden Los Cuarterones, Porqueras en La Lobera. Rendement 30 hl/ha. Vergist in rvs tanks met autochtone gisten. Malo en 18 maanden opvoeding in barriques van Frans eiken, waarvan 80% nieuw. Alc. 15%. Productie 3.500 flessen. – Geur van bosbessen, zwarte bessen, bramen, chocolade en specerijen. Diepe, evenwichtige smaak. Wat meer tannines, maar bijzonder fijn van kwaliteit. Geen overheersend hout. Wijn met enige complexiteit.
****+ Carravid 2015, DO Ribera del Duero Crianza, Bodegas Peñalba Herráiz
85% tempranillo, 15% grenache noir en andere rassen, van 60 jaar oude stokken in de wijngaarden Los Cuarterones, Porqueras en La Lobera. Rendement circa 30 hl/ha. Vergist met autochtone gisten in rvs tanks. Malo en opvoeding in barriques van Frans eiken, eerst 6 maanden in gebruikte vaten, daarna 12 maanden in nieuwe vaten. Alc. 15%. Productie 3.441 flessen. – Zeer diepe kleur. Zeer complexe geur van rode en zwarte bessen, chocolade, toast en specerijen door nobel houtgebruik, meer typerend Ribera del Duero. Sublieme, zachte smaak met grandioos fruit, voorbeeldig in balans. Zeer lange finale met de zachtst denkbare tannines.
El Hato y el Garabato, Arribes del Duero, Spanje
Dit wijngebied ligt langs de Duero rivier aan de Spaanse grens, naast het Portugese Tras-Os-Montes. De naam van het wijngoed El Hato y el Garabato verwijst naar een uitdrukking in de roman van Don Quichote, het betekent zoiets als 'Het hele zooitje'. Wijnmaker is José Manuel Beneitez. Hij deed ervaring op bij o.a. Dominio del Bendito in Toro, Niepoort Vinhos in Douro, Barossa Valley, Australië en Californië.
De 1 ha eigen wijngaarden liggen op een plateau op 700 m hoogte en hebben bodems van granietzand en schist. De belangrijkste druivenrassen zijn juan garcia en bruñal voor rode wijn en voor witte wijn dõna blanca en puesta en cruz (rabigato in Portugal). Meestal staan de druivenrassen als bush vines kriskras door elkaar in de wijngaard, en worden ze samen geoogst en verwerkt als field blend. Bovendien werkt men in kleine percelen van anderen, met minstens 80 jaar oude stokken. Vanaf 2020 biologische certificering. Geen importeur.
José Manuel Beneitez, wijnmaker van El Hato y el Garabato
****- Doña Blanca 2018, El Hato y el Garabato
Droge witte wijn van 100% dõna blanca. De ene helft werd op vat vergist en daarin 6 maanden opgevoed, de andere helft in rvs tanks. Niet gefilterd, niet geklaard. – De geur heeft een enorme expressie en rokerige tonen. Frisse, florale smaak, met een accent van pinda's. Heel apart.
***(*) La Xefa 2018, DO Tierra del Vino de Zamora, El Hato y el Garabato
Droge rosé. Field blend uit een oude wijngaard, met 75% blauwe druiven en 25% witte. Samen geplukt en vergist met wilde gisten in eiken vaten. Opvoeding op fust gedurende 6 maanden. Geen restsuiker. – Geur en smaak met veel schakeringen van klein rood fruit en Provençaalse kruiden met een licht zoete impressie door rijpheid. Prima zuren.
****- Sin Blanca 2016, DO Arribes, El Hato y el Garabato
Rode field blend van 80% juan garcia, met bruñal, rufete, tempranillo, bastardo, etc. Niet ontsteeld, de hele trossen werden vergist met autochtone gisten, met de voeten getreden in lagares. Opgevoed 9 maanden in barriques van Frans eiken. Niet gefilterd. Alc. 12,8%, zuren 4,48 g/l, restsuiker 0,1 g/l. – Goed geconcentreerd robijnrood. Opvallend florale en fruitige geur. Uitstekende smaak van pruimen, kersen en bessen met minerale, vlezige structuur. Veel zuren en rijpe tannines zonder groene tonen, niet jammy. Behoorlijke lengte, aards, zuiver en schoon.
**** Sin Blanca 2018, DO Arribes, El Hato y el Garabato
Van een koel en vochtig jaar. – Zeer geslaagd. Lichter en frisser dan de vorige, met veel karakter. Nu al op dronk.
****(*) De Buena Jera 2016, El Hato y el Garabato
Rode wijn van 100% bruñal uit één wijngaard met granietbodem op 700 m hoogte. Productie 2 barriques. – Complexe geur van rood en zwart fruit met erg veel karakter en diepte. Prachtige smaak, complex, zachte versmolten tannines, perfecte rijpheid, voorbeeldige balans. Kortom, een zeer bijzondere wijn.
**** De Buena Jera 2017, El Hato y el Garabato
Rode field blend van alfrocheiro, rufete etc., geplant door grootvader in een wijngaard met kleibodem. – Geur van rood en zwart fruit. Vollere stijl, wat vetter. Zeer lang en fris. Minder complex dan de 2016.
Quinta da Palmarinha, Vinho Verde – provincie Minho
kastanje bloesem tegen oxidatie in plaats van zwavel
Dit was een van de eerste biodynamische wijnbedrijven van Portugal. Al in 2007 werd de certificering door Demeter in de wacht gesleept. Eigenaar Fernando Paiva gebruikt tegen oxidatie kastanje bloesem in plaats van zwavel, in samenwerking met een instituut.
***(*) Vinho Verde 2018, Quinta da Palmarinha
100% loureiro, niet gefilterd. Alc. 12%. – Opvallend aromatische geur en vrij strakke smaak van planten en bloemen. Blijft floraal met aroma van amandelen. Lange, schone finale.
***(*) Vinho Verde 2019, Quinta da Palmarinha
Tankmonster. - Troebel. De geur vertoont nog wat gist. De smaak is al uitstekend, met speels fruit. Veelbelovend.
**** Branco 2018, Quinta da Palmarinha
Blend van azal en arinto. – Geur van geel fruit en pinda's. Volle, rijke smaak van appel en citrus met veel vulling. Complexe wijn.
***(*) Branco 2019, Quinta da Palmarinha
Tankmonster. – Troebel. Nog erg jong. Mooi fruit, goede balans.
Fernando Paiva, eigenaar van Quinta da Palmarinha
Conceito Vinhos, Douro
Het is altijd een groot genoegen om de fraaie wijnen van Rita Marques te proeven.
Importeur: Horizon Wines.
Witte wijnen
**** Contraste 2018, Conceito Vinhos
De eerste de beste wijn is al een feest. Zeer aromatische geur en smaak met fantastisch fruit.
**** Conceito 2018, Conceito Vinhos
Geconcentreerde geur met voorname klasse. Stenige smaak met complexe tonen. Minder fruitig, meer mineraal. Lange finale.
****+ Unico 2018, Conceito Vinhos
Druiven uit een ander perceel. Opvoeding in gebruikte vaten. Wordt alleen in de beste jaren geproduceerd. Alc. 13%. – Elegante en complexe geur. Prachtige smaak, stevig, complex en nobel van stijl. Lange, zuivere finale.
****+ ONTEM 2019, Conceito Vinhos
Tankmonster. Mix van druivenrassen uit een wijngaard op 800 m hoogte, tussen Douro en Dão. – Plantaardige geur. De complexheid van de smaak is nu al duidelijk te proeven.
Rode wijnen
***(*) Bastardo 2019, Conceito Vinhos
Tankmonster. Vergist in open lagares en rvs tanks. – Zuivere geur van bosfruit met wat leer en wild. Loepzuivere smaak met puur fruit van bramen en rabarber. Prachtige balans.
***(*) Legitimo 2018, Conceito Vinhos
Blend van touriga franca en touriga nacional. – Heerlijk soepel fruit, prachtig rijp. Sappige finale met rijpe tannines.
**** ONTEM 2017, Conceito Vinhos
Field blend uit dezelfde wijngaard als van de witte ONTEM, omringd door veel bomen, o.a. kastanje. – Finesse en complexiteit, met iets eucalyptus. Lang, gespierd en lenig.
***(*) Contraste 2017, Conceito Vinhos
Blend van touriga nacional, touriga franca en tinta roriz uit wijngaarden met schist bodems op 450 m hoogte. Volledig ontsteeld. Vergist in rvs tanks. Alc. 14%. – Zuivere, energieke geur. Opvallend fluweelzachte smaak met super tannines.
**** Conceito 2017, Conceito Vinhos
Field blend. Opvoeding 22 maanden in barriques, waarvan de helft nieuw. Alc. 14%. – Ingetogen geur van zwart fruit, licht rokerig. Rijk gevulde smaak met wat kruidigheid van het hout. Vlezige finale met lenige tannines en pure fruitconcentratie.
****(*) Unico 2017, Conceito Vinhos
Field blend. Vergist in tank en 24 maanden opgevoed in barriques, waarvan de helft nieuw. – Met afstand de beste wijn van Conceito, in alle opzichten. Zeer complex geheel met enorme concentratie en ideale balans. Groots!
Casa de Darei, Dão
Quinta de Darei vormt een landgoed van 150 ha, waarvan 6 ha zijn beplant met wijnstokken. Het ligt op 400 m hoge heuvels aan de oever van de Dão rivier. De wijnstokken staan op bodems van granietzand en zijn 15 tot 20 jaar oud. Chemicaliën worden niet gebruikt in de wijngaard en de kelder. Dão is de geboortestreek van touriga nacional, maar we vinden hier ook encruzado, jaen, tinta roriz, alfrocheiro, malvasia fina, cerceal, bical en verdelho. Handmatige oogst in de vroege ochtend. De druiven worden met de voeten getreden in lagares, het persen gebeurt met de hand en de opvoeding vindt plaats in grote cementen tanks.
****- Sem Abrigo Reserva 2012, Lagar de Darei
Rode blend van touriga nacional, tinta roriz, jaen en alfrocheiro, gemiddeld 9 jaar oude stokken. Volledig ontsteeld, vergist met autochtone gisten in lagares, getreden met de voeten, met dagelijks overpompen of onderdompelen. Naweking op de schillen. Opvoeding 12-15 maanden in cementen tanks van 5.000 liter. Alc. 13%, zuren 4,85 g/l, restsuiker 1 g/l. – Ingetogen geur. Kruidige, vlezige smaak met rijp fruit. Karaktervol, goede lengte.
****- Sem Abrigo Reserva 2014, Lagar de Darei
Blend van 60-70% touriga nacional met diverse andere rassen. – Ook hier is de geur ingetogen. Stijlvolle, wat ernstige smaak. Stevige zuren en tannines. Eetwijn.
****+ José 2004, Lagar de Darei
Een vergeten wijn. Opgevoed in cementen tank en klein eiken vat. Dezelfde assemblage en vinificatie. Productie 1.200 flessen. – Zeer boeiende geur met speels fruit en pure elegantie. Ook in de smaak is dit de beste wijn van deze producent, met complexe tonen.
Reactie plaatsen
Reacties
Sem betekent 100 in het Portugees ?
Nee ! Sem betekent zonder., maar de uitspraak is hetzelfde als het Portugese woord voor 100 te weten CEM.
Met vriendelijke groet van Joop Koehler
Heb u vroeger geholpen op het Arbeidsbureau aan de Troelstrakade 65 in Den Haag. Weet nog te herinneren dat u toen gewerkt had in een restaurant in Leiden.