Château de la Jaubertie
Dit wijnbedrijf van de familie Ryman ligt in de plaats Colombier, aan de rand van de appellatie Monbazillac., op 100 km van de stad Bordeaux.
Wijngaard en klimaat
Deze heeft een oppervlakte van 50 hectare en is beplant met druivenrassen die vergelijkbaar zijn met die in Bordeaux. De witte druivenrassen (26 ha) omvatten sauvignon blanc, sémillon en muscadelle, plus 3,3 ha chardonnay en de onlangs aangeplante 2,2 ha chenin blanc.
Onder de rode druivenrassen (24 ha) zijn merlot, malbec, cabernet franc, cabernet sauvignon en twee oude rassen die typisch zijn voor het zuidwesten: mérille en fer servadou.
Het klimaat is half continentaal - half oceanisch met droge zomers, gunstig voor biologische landbouw, maar de lente is soms erg vochtig met een risico op meeldauw.
De plantdichtheid bedraagt 5.500 stokken/ha voor wit en 5.000 stokken/ha voor rood.
Bodem
Het pand is verdeeld in 3 verschillende terroirs aan de Dordogne rivier:
- Het plateau op een hoogte van 170 m, een ideaal terroir voor rode wijnen; voornamelijk bestaande uit een moederrots van 0,5 m tot 2 meter diep met witte kalksteen, bedekt met fijne roodbruine klei; deze houdt voldoende vocht vast om stress te vermijden tijdens de steeds drogere zomers.
- De coteaux rond het plateau, zeer geschikt voor witte wijnen (vooral sauvignon blanc) met zeer veel kalksteen afkomstig van de moederrots; de verschillende niveaus van blootstelling aan de zon zorgen voor veel diversiteit.
- De bas-fonds, geschikt voor rosé en sommige witte wijnen, dankzij het zwaardere en nattere terroir dan die van de heuvels en het plateau; de grijze kleigrond Boulbène zorgt ervoor dat de druiven later rijpen.
Biologische wijnbouw
Sinds 2008 is de hele wijngaard gecertificeerd als biologisch.
Kenmerken:
- ieder jaar een andere bodembedekking (gerstwikke, veldbonen, erwten, etc.) waardoor het mogelijk is om kunstmest te vervangen;
- de gerooide percelen blijven gedurende 3 jaar braak liggen met gerst-, phacelia- en luzernegewassen;
- de teelt van bestuivende planten zoals luzerne, zonnebloem en maïs maakt het mogelijk bijen en vogels aan te trekken en de populatie insecten op aangrenzende percelen op natuurlijke wijze te beheersen;
- seksuele verwarring helpt om het beheer van eudemis (een vlindersoort) beter te beheersen;
- men behoudt ook de fauna van de omliggende bossen door sommige niet te onderhouden en dode bomen niet te verwijderen, waardoor microflora, insecten en vogels in stand blijven;
- alle containers en afval worden gerecycled.
Geproefd
De producent stuurde proefflessen van de drie wijnen vormende de serie ‘Cuvée Tradition’: de witte wijn, de rosé en de rode wijn.
***(*) Château de la Jaubertie ‘Cuvée Tradition’ Blanc Sec 2022, AOP Bergerac
Blend van 85% sauvignon blanc en 15% sémillon. Mechanische oogst vroeg in de ochtend. Koeling van de druiven bij aankomst en inweking op de schillen gedurende 1- 3 uur. Langdurige, koele persing. Koel vergist, waarbij de lie in de wijn blijft. 18% van de wijn werd 6 maanden opgevoed in barriques. Alc. 13%, zuren 3,21 g/l, restsuiker 0,9 g/l. Importeur: Les Généreux. Consumentenprijs € 10,50.
K bleek goudgeel
G stuivend passiefruit, citrus en buxus, extractrijk en typerend sauvignon blanc
S alleraangenaamste vulling, licht mineraal ondersteund, levendige zuurgraad zorgt voor sappigheid, zuiver en in balans door de niet te sterke houtinvloed
A meer lengte dan je zou verwachten, blijft karaktervol
T zonder meer aantrekkelijk, dorstlessend en een geschikte partner bij cevice of plateau de fruits de mer
***+ Château de la Jaubertie ‘Cuvée Tradition’ Rosé 2022, AOP Bergerac
Blend van 60% merlot en 40% cabernet sauvignon. Mechanische oogst. Koude inweking vooraf, koele vergisting. Opvoeding 6 maanden, 80% in cuves en 20% in barriques. Alc. 13%, zuren 3,26 g/l, restsuiker 1,2 g/l. Importeur: Les Généreux. Consumentenprijs € 10,50.
K licht zalmroze met oranje reflecties
G elegant boeket van bloemen, rose bessen en cassis
S frisse inzet van aalbessen, rabarber, watermeloen en iets banaan, subtiel ondersteund door minerale invloed van de bodem, levendige balans
A goede lengte met speels karakter
T lichtvoetig en zuiver
***(*) Château de la Jaubertie ‘Cuvée Tradition’ Rouge 2020, AOP Bergerac
Assemblage van 60% merlot, 30% malbec en 10% cabernet franc, mechanisch geplukte druiven. Koude inweking op de schillen gedurende 72 uur. Gisting met onderdompeling en overpompen. Opvoeding 10 maanden, 85% in rvs-tanks en 15% in eiken barriques. Alc. 14,5%, zuren 3,53 g/l, restsuiker 0,3 g/l. Importeur: Les Généreux. Consumentenprijs
€ 10,50.
K zeer diep paarsrood, tot aan de rand
G cassis, frambozen, blauwe pruimen, jeneverbessen en specerijen, fris, elegant en in balans door gedoseerde ondersteuning van hout
S zachte, vlezige inzet van kernachtig donker fruit, afgeronde tannines, frisse zuren, vanille en kruidige tonen
A lenige finale met goede lengte
T rijp en speels, al heel goed op dronk, prima bij entrecôte of lamsbout