The Wine Rendez-Vous 2023
Op 6 en 7 november 2023 vond in Parijs de derde editie plaats van The Wine Rendez-Vous, een wijnbeurs met als exposanten uitsluitend wijncoöperaties, dit keer uit 10 wijnstreken van Frankrijk. Doelgroep zijn inkopers van wijnimporteurs uit Europese landen, maar ook uit andere werelddelen.
Er namen 20 coöperaties deel, die wijnen produceren uit 154 appellations van in totaal 83.000 ha aan wijngaarden. Het aantal te proeven wijnen bedroeg 260, plus 20 cuvées exceptionnelles.
Dit waren de deelnemende coöperaties, waarvan ik de – naar mijn mening – beste wijnen heb beschreven:
Alliance Alsace
Combinatie van Cave de Turckheim (opgericht in 1955) en Cave du Roi Dagobert, (opgericht in 1952) – locaties resp. Turckheim en Traenheim - aantal leden resp. 150 en 250 – opp. wijngaarden resp. 400 en 1.000 ha - gem. productie 80.000 hl – export 30%.
****- Riesling Grand Cru Brand 2018, Cave du Roi Dagobert
100% riesling uit de Grand Cru steile wijngaard Brand in Turckheim. Droge granietbodem. Vergist in rvs-tanks bij 19°C. Alc. 13%, zuren 4,02 g/l, restsuiker 6,3 g/l. - Een klein beetje pétrol, stenig profiel van granietbodems, erg goed qua geur en smaak met minerale bitters en een beetje restsuikers.
Alliance Loire
Opgericht in 2002, locatie Belleville-les-Châteaux – aantal leden 350 – opp. wijngaarden 3.200 ha – gem. productie 180.000 hl – export 20%.
Cave d’Aléria
Opgericht in 1958 – locatie Padulone, Aléria, Corsica – aantal leden 68 – opp. wijngaarden 1.500 ha. – gem. productie 100.000 hl – export 19%.
****- L‘Eterna Rouge 2021, Cave d’Aléria
100% niellucciu van 35 jaar oude stokken op een kalkbodem. Geoogst begin september tijdens de nacht, rendement 40 hl/ha. Het einde van de gisting en de 6 maanden durende opvoeding hadden plaats in amfora’s van 800 liter. Alc. 13%. – wild en leer, rijp fruit, veel tannines, lenig en zuiver.
Cellier des Princes
Opgericht in 1925 - locatie Châteauneuf-du-Pape (Vallée du Rhône) – aantal leden 120 – opp. wijngaarden 600 ha - gem. productie 30.000 hl – export 60%.
**** Vacqueyras Rouge ‘La Chasse des Princes’ 2021, Cellier des Princes
Assemblage van 65% grenache noir, 25% syrah en 10% mourvèdre van kalk-klei bodems met alluviale onderbodem. Handmatige oogst met selectie. Vergist op de schillen in betonnen tanks gedurende 3-4 weken en daarin 9 maanden opgevoed. Vlezig, zeer mooi kruidig fruit, klasse.
**** Gigondas 2021, Cellier des Princes
Assemblage van 80% grenache noir, 10% syrah, 5% mourvèdre en 5% cinsault van alluviale terrassen met bodems van rode klei, bedekt met rolkeien van kalksteen. Volledig ontsteelde en gekneusde druiven werden 20-25 dagen vergist bij 27-30°C met onderdompelen en overpompen. Opgevoed in rvs-tanks en betonnen cuves. - Iets meer finesse dan de vorige wijn, zacht en rijp.
****+ Châteauneuf-du-Pape 2022, Cellier des Princes
Assemblage van 90% grenache noir, 5% mourvèdre en 5% syrah van zandbodems met rolkeien. De ontsteelde druiven werden 20-30 dagen vergist in rvs-tanks met dagelijks overpompen. Geen houtopvoeding. Prachtig fruit, krachtig en rijp met veel structuur door tannines uit de schillen.
Compagnie de Burgondie
Combinatie van Caves Bailly Lapierre, Millebuis par les Vignerons de Buxy, Alliance des Vignerons Bourgogne-Beaujolais (Cave de Viré, Cave d’Azé), Beaujolais (Cave du Château de Chénas, Cave du Château des Loges en Vignerons des Pierres Dorées) - Opgericht in 2015, locatie Saint-Bris-le-Vineux – Bourgogne en Beaujolais – aantal leden 700 – opp. wijngaarden 3.000 ha – gem. productie 180.000 hl – export 45%.
Couleurs d'Aquitaine
Combinatie van Cave de Sigoulès, Cave de Monbazillac en Alliance Aquitaine – opgericht in 2008, locatie Bergerac (Sud-Ouest) – aantal leden 300 - opp. wijngaarden 4.000 ha – gem. productie 430.000 hl – export 15%.
****- Cantus Terra 2022, Côtes de Bergerac Moelleux, Couleurs d'Aquitaine
100% sémillon uit zonrijke wijngaarden met stenige kalkbodems. Handmatige oogst. Heerlijk halfzoet met goede zuren, zuivere klasse, prima wijn.
Estandon
Opgericht in 1947 en overgenomen in 2005 en 2012 – locatie Brignolles (Provence) – aantal leden 300 – opp. wijngaarden 2.500 ha – gem. productie 120.000 hl – export 35%.
Les Vignobles Foncalieu
Combinatie van Celliers du Nouveau Monde, les Vignerons de la Cité de Carcassonne, les Vignerons du Pays d’Ensérune, cave de La Redorte en Castelnau d’Aude – opgericht in 1967 – locatie Arzens (Languedoc) – aantal leden 801 – opp. wijngaarden ruim 5.000 ha – gem. productie 350.000 hl – export 65%.
****+ Château Haut Gléon Blanc 2022, Corbières, Les Vignobles Foncalieu
Assemblage van roussanne, vermentino en grenache blanc uit hooggelegen terrassen met rolkeien uit het Quartair. Plantdichtheid gemiddeld 4.000 stokken/ha. Machinale oogst in de vroege ochtend. Geperst in een basket press, de roussanne werd vergist en 1 jaar opgevoed in nieuwe 400 liter vaten van Frans eiken, de vermentino en de grenache blanc in rvs-tanks. Prachtig fruit, weelderig en volledig in balans met het hout. Breed en mineraal. Complexe tonen van stevig wit fruit en o.a. bergamot.
Jaillance
Opgericht in 1950 als Cave Coopérative de Die (Languedoc) – aantal leden 224 – opp. wijngaarden 1.500 ha – gem. productie 58.450 hl – export 15%.
Loire Propriétés
Combinatie van Les Caves de la Loire, Albert Besombes - Moc Baril, Distillerie de Thouarcé en Les Vignerons du Pallet – Opgericht in 1872 – locatie Brissac-Quincé (Val de Loire) – aantal leden 730 – opp. wijnhaarden 5.000 ha – gem. productie 300.000 hl – export 24%.
Maison Sinnae
Opgericht in 1925 – locatie Chusclan (Vallée du Rhône) – aantal leden 200 – opp. wijngaarden 2.800 ha – gem. productie 130.000 ha - export 15%.
****- Villa Sinnae 2022, Côtes-du-Rhône Villages Laudun Blanc 2022, Maison Sinnae
Assemblage van clairette, grenache blanc, roussanne en viognier uit wijngaarden op stenige hellingen met arme bodems. Directe persing van ontsteelde en gekneusde druiven, vergisting bij 16°C, opvoeding 12 maanden in nieuwe eiken vaten, waarvan 1 maand op de fijne lie met wekelijkse bâtonnage. Geur van prachtig fruit, o.a. kweepeer. Krachtige, karaktervolle smaak met edele bitters, zeer lange finale.
****+ Excellence 2022, Côtes-du-Rhône Villages Laudun Blanc 2022, Maison Sinnae
Assemblage van clairette, grenache blanc, roussanne en viognier uit de beste percelen op stenige hellingen met arme bodems van de Camp de César, een kalkplateau op 200 m hoogte. Directe persing van ontsteelde en gekneusde druiven, vergisting bij 16°C en 12 maanden opvoeding, beide in nieuwe eiken vaten. Bijzonder mooi fruit, topklasse vaten, zeer goed gedaan.
Marrenon
Combinatie van Cave de Sylla, Cave de Bonnieux, Cave de Grambois, Cave de Louérion, Cave d’Ansouis en Cave de Pertuis – Opgericht 1965 – locatie La Tour d’Aigues (tussen Lubéron, Rhône en Ventoux, Provence) – aantal leden 390 – opp. wijngaarden 8.000 ha – gem. productie 150.000 hl – export 30%.
****- Orca 2021, Ventoux Rouge, Marrenon
Assemblage van 90% grenache noir (zeer oude stokken) en 10% syrah. De percelen hebben zeer stenige kleibodems op de zuidhelling van de Mont Ventoux. Geoogst half oktober, rendement gemiddeld 28 hl/ha. Vergist op de schillen gedurende 20-30 dagen bij gecontroleerde temperatuur, met zachte extractie. Allen het vrij weggelopen sap wordt gebruikt. Opvoeding in barriques (10% nieuw) gedurende een jaar. Zeer zachte inzet van veel fruit met afgeronde tannines.
Plaimont
Opgericht in 1979 – locatie Saint-Mont (Sud-Ouest) – aantal leden 800 – opp. wijngaarden 5.300 ha – gem. productie 260.000 hl – export 55%.
****(*) La Madeleine de Saint-Mont 2017, Plaimont
Assemblage van tannat, pinenc en cabernet sauvignon, van tot 137 jaar oude stokken uit de historische wijngaard La Madeleine. De bodem bevat voornamelijk klei en grind en de wortelstelsels van de wijnstokken zijn zeer diep. Malo en 12-14 maanden opvoeding in 400 liter vaten, 1/3 in nieuwe en 2/3 in tweedejaars jaars vaten. Klasse! Rijke materie, zacht, elegant en complex.
Sieur d'Arques
Opgericht in 1946 – locatie Limoux (Languedoc) – aantal leden 182 – opp. wijngaarden 1.506 ha – gem. productie 4.000.000 hl – export 54,3%.
****+ Crémant de Limoux Brut ‘Edition Limitée’ 2018, Toques et Clochers, Sieur d'Arques
Assemblage van 70% chardonnay, 20% chenin blanc en 10% mauzac uit de vier terroirs van de appellation Limoux met kalk-klei bodems. Ruim 20 jaar oude wijnstokken, handmatige oogst. Allen het hart van de persing wordt gebruikt. Na de alcoholische gisting worden de beste wijnen gebruikt, die daarna ruim 36 maanden op fles rijpen, op de lie. Lichte dosage. Alc. 12,5%. Gastronomische, complexe, brede geur en smaak, patisserie, brioche en gekonfijte citrusschillen, zeer lange finale, vergelijkbaar met goede Champagne.
**** Limoux Océanique’ 2018, Toques et Clochers, Sieur d'Arques
100% chardonnay uit het westen van Limoux, op 300 m hoogte, met grindbodems. Vergist en 10 maanden opgevoed in barriques van Frans eiken. Alc. 13%. Jodium vanwege invloed van de zee, zilt. Nog jong, het hout moet nog integreren met het citrusfruit, nog 5 jaar.
**** F de Flandry Blanc 2018, AOC Limoux, Sieur d'Arques
100% chardonnay van eigen wijngaarden met kalk-klei bodems en grind. Handmatige oogst, rendement 40 hl/ha. De hele trossen werden geperst. Vergist in vaten van Frans eiken en 9 tot 10 maanden daarin opgevoed met bâtonnage. Alc. 13%. Finesse, ingetogen, zeer subtiele houttonen. Klasse.
Terre de Vignerons
Combinatie van Génissac, Cave de St. Pey Génissac, Les Veyriers, Le Prévot de Créon, Cave de Rauzan, Chais de Vaure, Romagne, Blasimon, VLDC, Union de Guyenne, Cave de Sauveterre-Blasimon-Espiet, Cazaugitat, Les Côteaux d’Albret, Les Vignerons Réunis de Monségur, Cave de St. Pierre en La GirondaiseBordeaux – opgericht in 1935 – locatie Saint-Vincent de Pertignas, Bordeaux – aantal leden 1.300 – opp. wijngaarden 150.000 ha – gem. productie 240.000 hl – export 20%.
Tutiac
Opgericht in 1973 – locatie La Cafourche-Marcillac, Bordeaux; wijnen uit Blaye, Bourg, Fronsac, Graves, Médoc en Sauternes – aantal leden 500 – opp. wijngaarden 5.400 ha – gem. productie 300.000 hl – export 50%.
****- Tutiac Héritage 2020, Bordeaux Supérieur, Tutiac
Assemblage van malbec, merlot en cabernet sauvignon. Biologische wijnbouw. De druiven werden vroeg in de ochtend enigszins overrijp geplukt. 72 uur inweking vooraf bij 10°C, daarna 28 dagen vergist op de schillen bij 26°C, met dagelijks overpompen. Opgevoed in barriques van Frans eiken met medium toast. Alc. 13%. Strakke wijn met veel materie, stevig en nog te jong. Nu karafferen.
UDPSE (Union de Producteurs de Saint-Émilion)
Opgericht 1931 – locatie St.-Emilion (Bordeaux) – aantal leden: 59 châteaux en 12 producenten van merkwijnen – opp. wijngaarden 700 ha (St.-Emilion en St.-Emilion Grand Cru) – gem. productie 110.000 hl – export 50%.
****- Galius 2020, Saint-Emilion Grand Cru, Union de Producteurs de Saint-Émilion
Assemblage van 85% merlot en 15% cabernet franc, geselecteerd uit de beste wijngaarden van de leden, met bodems van klei en kalk-klei. Geoogst op 23 september. Vinificatie met behulp van zwaartekracht en temperatuurcontrole, koude inweking vooraf, 25-30 dagen vergist op de schillen, 12-14 maanden opgevoed in barriques van Frans eiken, waarvan de helft nieuw. Evenwichtig, het hout is goed opgenomen, heel goed.
Vignerons Ardéchois
Opgericht in 1967 – locatie Ruoms (Ardèche) – aantal leden 1.000 – opp. wijngaarden 6.000 ha – gem. productie 350.000 hl – export 10%.
**** Domaine Terra Noé Rouge 2022, IGP Ardèche, Vignerons Ardéchois
Assemblage van syrah, grenache noir en cabernet sauvignon. Biologische wijnbouw met certificering. Kalk-klei zandbodem. Handmatige oogst, rendement 30 tot 45 hl/ha. 2 tot 3 weken vergist op de schillen, elk druivenras apart. Perfecte wijn met klasse.
**** Upsilon Viognier 2022, IGP Ardèche, Vignerons Ardéchois
100% viognier van oude stokken uit het beste perceel met bovenin een diepe, stenige kalkbodem en beneden kalk-klei. In een op de drie tussenpaden staat o.a. haver, paardenboon en rogge, die voedingsstoffen geven aan de bodem. Handmatige oogst op 13 september met selectie bij aankomst. Verwerking vindt plaats met behulp van zwaartekracht. Vergist in 30 hl cuves van Frans eiken. In diezelfde cuves rijpt de wijn 10 maanden op de lie, met maandelijkse bâtonnage. Strak en mineraal, moet nog loskomen, floraal met abrikozenfruit, lang en zilt.
Vignes Coopératives VICA
Voorheen Vignerons Catalans, combinatie van Vignobles Terrassous – anno 1932, Vignerons des Côtes d’Agly – anno 1910, Terres Plurielles – anno 1912, Les Vignerons de Baixas – anno 1923, Les Vignerons de Trémoine – anno 1919 en Laure de Nyls – anno 1931 – locatie Perpignan (Roussillon) – aantal leden 1.000 – opp. wijngaarden 10.000 ha – gem. productie 700.000 hl – export 70%.
Vinovalie
Fusie van Côtes d’Olt-Cahors, Fronton, Rabastens en Técou-Gaillac – opgericht 2006 – locatie Saint-Sulpice (Sud-Ouest) – aantal leden 400 – opp. wijngaarden 3.800 ha – gem. productie 250.000 hl – export 25%.