Maîtres Vignerons de Cascastel, Vignerons Artisans

 

Deze kleine coöperatie werd in 1921 opgericht door 69 wijnboeren in het dorp Cascastel-des-Corbières, in het massief van de hoge Corbières. De coöperatie heeft de tand des tijds doorstaan, ondanks enkele kleine tegenslagen. In 1999 hadden in het departement enorme overstromingen plaats. Stortregens vielen neer op het dorp, de wijngaard en de kelder, die gedeeltelijk werd verwoest. Het lukte om de kelder te herbouwen en te verstevigen met de hulp van soldaten, brandweerlieden en wijnboeren uit alle dorpen. In 2006 sloten de leden van de coöperatie zich aan bij de wijnboeren van Saint Jean de Barrou, Fraïsse en Villesèque-des-Corbières.

 

Wijngaarden en productie

Momenteel telt de Cave 130 leden met 750 ha wijngaarden en een gemiddelde jaarlijkse productie van 25.000 hl wijn:

  • AOC Fitou (300 ha, 10.000 hl);
  • AOC Corbières (305 ha, 10.000 hl);
  • AOC Muscat de Rivesaltes (35 ha, 700 hl);
  • AOC Rivesaltes;
  • IGP Vallée du Paradis (120 ha, 5.000 hl). 

 

AOC Corbières

Qua oppervlakte is Corbières de grootste appellation van de Languedoc en de vierde in Frankrijk. De AOC Corbières strekt zich uit van Carcassonne tot de meren van Narbonne en Leucate.

 

Corbières heeft een grote verscheidenheid aan bodems: leisteen, kalkachtig en mergel. De kleurrijke mergel ontstond 250 miljoen jaar geleden. De rode, gele en okerkleurige bodems zijn bezaaid met kwarts die de grond laten schitteren in het zonlicht. De grèzes werden gevormd door krijtachtige ruggen van het Corbières-gebied die 180 miljoen jaar geleden ontstonden. Deze zeer rotsachtige bodems zorgen voor wijnen met veel expressie van het terroir.

 

Voor rode en rosé Corbières wijnen worden gebruikt: grenache noir, syrah, mourvèdre, carignan en cinsault; voor witte Corbières wijnen grenache blanc, bourboulenc, maccabeu, marsanne, roussanne en vermentino.

 

AOC Fitou

Fitou kreeg in 1947 de eerste AOC van de Languedoc-Roussillon, alleen voor rode wijnen. Het hooggelegen gebied bevindt zich op het massief van de hoge Corbières, in een van de meest gevarieerde gebieden van Frankrijk. Deze bodemdiversiteit geeft veel complexiteit aan de wijnen.

 

De percelen liggen op 450 miljoen jaar oude zwarte schist bodems in twee soorten:

  • pure leisteen, zeer rotsachtige bodems die de warmte overdag vasthouden, 's nachts vrijgeven en optimale rijpheid bevorderen;
  • krijtachtige schist, favoriet terroir van percelen met honderd jaar oude wijnstokken.

Fitou heeft 4 druivenrassen: carignan, grenache noir, mourvèdre en syrah.

 

Geproefd

De coöperatie stuurde mij twee proefflessen met rode wijn ter beoordeling. De Maîtres Vignerons de Cascastel hebben geen importeur in Nederland.

Fitou ‘Cuvée Exception’ 2020, Château de Cascastel

***(*) Fitou ‘Cuvée Exception’ 2020, Château de Cascastel

Blend van 50% carignan, 35% grenache noir en 15% syrah van 100 jaar oude stokken. Milieuvriendelijke wijnbouw. Handmatige oogst, rendement ongeveer 30 hl/ha, volledige ontsteling. De carignan onderging 2 weken macération carbonique, de ontsteelde grenache noir en de syrah werden op traditionele wijze vergist op de schillen gedurende 30 dagen, met délestage en regelmatig overpompen. Alc. 14%. Exportprijs € 6,35.

K gemiddeld tot goed geconcentreerd paarsrood

G volrijp bosfruit van cassis en bramen met jeneverbessen, zuiver en levendig met vrij veel concentratie, ook wat kreupelhout en specerijen

S lenige inzet van fris zwart fruit met iets drop, nootmuskaat en opvallend zachte tannines, alles verleidelijk in evenwicht zonder overheersende alcohol

A laurierdrop, rechtlijnige voortzetting van de smaak met prima lengte

T puur fruit, evenwichtig en door terroir ondersteund, met aantrekkelijke frisheid door de hoge ligging van de wijngaarden

 

Corbières ‘Col de Roquelongue’ 2020, Cascastel Vignerons Artisans

*** Corbières ‘Col de Roquelongue’ 2020, Cascastel Vignerons Artisans

Blend van 45% carignan, 30% grenache noir en 25% syrah van het terroir Saint Jean du Barrou, Hautes Corbières. Selectie uit de beste percelen met oude wijnstokken op kalk-klei bodems. De carignan en de syrah ondergingen 2 weken macération carbonique. De grenache noir werd op traditionele wijze vergist op de schillen gedurende 30 dagen, met délestage. Opvoeding in betonnen tanks. Alc. 14%.

K diep geconcentreerd paarsrood

G stevig gestructureerd met krachtig zwart fruit dat direct overtuigt door zuiverheid en kwaliteit, samen met specerijen en wat dierlijke tonen

S gulle aandronk, daarna vlezig en fris, de tannines zijn vrij gespierd van aard, maar zacht en stijlvol

A prima lengte, maar houdt zich nog wat in

T nog jong en tamelijk gesloten, maar na 1 dag openstaan treedt toch wat voortijdige oxidatie op, waarbij de smaak dunner wordt en de balans meer naar zuur verschuift

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.