Tien nieuwe leden van Rosés de Terroirs

 

Op 9 november 2023 werden tien nieuwe leden geaccepteerd door de AIRT, de Association Internationale des Rosés de Terroirs. Van vijf ontving ik ter beoordeling een proeffles van de cuvée waarmee zij lid werden.

 

***(*) Sainte Cécile 2022, Château L’Ermite d'Auzan

AOP Costières de Nîmes. 100% mourvèdre van 25 jaar oude stokken in wijngaarden bedekt met rolkeien. Biologische wijnbouw. Rendement 40 hl/ha. Het na 24 uur vrij weggelopen sap uit de persen werd vergist in 400 liter vaten van nieuw eiken en 3 maanden erin opgevoed op de fijne lie, met bâtonnage. Alc. 13,5%. Importeur: Wijnproeverijbox.nl, consumentenprijs € 14,90.

K donkerroze tot licht rood met oranje reflecties

G kruidig fruit van cassis, bramen en pruimen met viooltjes en Provençaalse kruiden

S vol van het rijpe fruit van de geur, samen met frambozen, niet beendroog maar met een kleine zoetimpressie, aardse tonen, cacao en zwarte peper, afgeronde tannines geven structuur, elegant met structuur

A wat tabak en tijm, net even wat drop, veel lengte en vulling

T krachtige rosé, vraagt om kruidige gerechten als goulash of ossobuco met ratatouille.

Niet te koud schenken.

 

Sainte Cécile 2022, Château L’Ermite d'Auzan

 

****+ Lux de Cælo 2022, Domaine Via Caritatis

AOP Ventoux. Geproduceerd door de monniken en nonnen van de Abdij Sainte Madeleine du Barroux en de wijnboeren van Caritatis. Zij hebben de wijngaard op 350 tot 600 m hoogte van paus Clemens V uit 1309 hersteld en proberen de stijl van de wijnen van destijds weer te realiseren. Druivenrassen, vinificatie en opvoeding van deze cuvée worden geheimgehouden. Alc. 14%. Importeur: Mondovino, consumentenprijs € 19,95 (2020).

K gemiddeld geconcentreerd oudroze/ frambozenkleur

G subtiel en finesserijk, aardbeien, rode en blauwe bessen, rabarber en bloemen

S verfijnde, fraaie blend van klein rood fruit met viooltjes, opvallend zacht mondgevoel, prachtig karakter, voorbeeldig in evenwicht

A bijbehorende lengte

T zeer elegante, nobele rosé van hoog niveau, vraagt om verfijnde gerechten als Alaska king crab of gegrilde langoustines

 

Lux de Cælo 2022, Domaine Via Caritatis

 

***(*) Clarendon 2019, Domaine Gavoty

AOP Côtes de Provence. Assemblage van 85% grenache noir en 15% cinsault, van voornamelijk de oudste stokken uit wijngaarden met kalk-klei bodems. Geoogst van 10 september tot 9 oktober. De druivenrassen werden apart verwerkt. De druiven werden ontsteeld, gekneusd en 3 tot 6 uur ingeweekt op de schillen. Het vrij weggelopen sap daarvan werd vermengd met het allereerste deel van de persing. Vergist in rvs-tanks bij 16°C gedurende 3 weken tot 1 maand. Opgevoed in rvs-tanks tot het voorjaar. Alc. 14%. Productie 20.000 flessen. Importeur: Vojacek, consumentenprijs € 21,75 (2022).

K gemiddeld tot goed geconcentreerd oranje-frambozenrood

G aromatisch, strak en elegant, mineraal getypeerd, zuiver bessenfruit met florale accenten, begeleid door fijne specerijen

S volop sappig fruit van aardbeien, frambozen en bessen met wat ruggensteun van tannines, fraaie zuren zorgen voor een slanke balans met veel karakter

A prima lengte, blijft zuiver en rechtlijnig

T verfijnd en lichtvoetig maar met zoveel extract dat deze rosé niet alleen heerlijk wegdrinkt als aperitief, maar zeker in staat is om niet te zware voorgerechten te begeleiden

 

Clarendon 2019, Domaine Gavoty

****+ L'Audacieuse 2021, Château de la Selve

IGP Coteaux de l'Ardèche. Assemblage van 60% syrah, 20% grenache noir, 15% cinsault en 5% viognier. De bodems van de wijngaarden, die omringd zijn met kreupelhout, bestaan uit kalkmergel uit het Krijt en montmorillonte klei. Ze liggen op een hoogte van 117 tot 135 m, de wijnstokken zijn 45 jaar oud, de plantdichtheid bedraagt 4.000 stokken/ha en het rendement 30 hl/ha. De wijnbouw is gecertificeerd biologisch en biodynamisch. Direct geperst, alleen het eerste deel wordt gebruikt. Vergist met autochtone gisten, 70% in nieuwe tot 8 jaar oude vaten van 500 liter en 30% in amfora’s van 750 liter. Lichte bâtonnage tegen het einde van de gisting. Niet geklaard en licht gefilterd. Opvoeding 12 maanden op de lie, in dezelfde vaten en amfora’s van de gisting. Productie 7.100 flessen en 100 magnums. Alc. 12,5%. Importeur: De Wijntherapeut, consumentenprijs € 23,29.

K vrij licht frambozenkleurig

G flinke concentratie van rood fruit, expressief en met complexe tonen, zowel elegant als stevig

S in het beging doet de houtopvoeding wat van zich spreken, met zwoel bessenfruit, kruidige toast en vanille, maar met langer openstaan integreert het lichte houtaspect

A prima lengte, wordt langer na verloop van tijd

T fraaie blend, stevige maaltijdrosé die geen moeite zal hebben met gegrilde inktvis of red snapper met saus van zee-egel

 

L'Audacieuse 2021, Château de la Selve

 

****+ Cuvée Thémis 2021, Château Paquette

AOP Côtes de Provence Fréjus Rosé. Assemblage van 66% tibouren (kruidigheid) uit de oudste percelen en 33% mourvèdre (krachtige structuur). De bodem bestaat uit mergelzand met klei van vulkanische oorsprong (rhioliet van Estérel). Biologische wijnbouw met certificering. Geoogst van 23 augustus tot 18 september, rendement 45 hl/ha. Enkele uren inweking op de schillen, daarna een week statische bezinking. Vergis bij 17°C in eiken vaten van 600 liter, daarna 2 maanden opvoeding in dezelfde vaten. Productie 3.000 flessen. Alc. 12,5%. Geen importeur.

K vrij licht oranje

G zeer verfijnd, puur fruit met veel precisie, complex geheel

S overtuigt direct met een schoon mondgevoel van sappig speels fruit, waarbij de houtopvoeding op subtiele wijze ondersteuning geeft

A rechtlijnig, energiek en vrij lang

T de zuiverheid en de terughoudendheid bij de houtopvoeding is opmerkelijk, vraagt om elegante gerechten als quenelles de brochet sauce nantua of cevice van St. Jakobsschelpen met sauce antiboise

 

Cuvée Thémis 2021, Château Paquette

 

***(*) Domaine Labastidum Rosé 2022, Domaine de Saint-Pierre

AOP Fronton, Zuidwest Frankrijk. 100% négrette van 77 jaar oude stokken uit een wijngaard van 0,7 ha op een terras met ijzeroxide houdend grind. De wijngaarden zijn in omschakeling naar biologische wijnbouw, waarbij biodynamische principes worden gevolgd. Handmatige oogst met strenge selectie, rendement 40 hl/ha. Verwijdering van druivenpitten en kneuzing, 3 dagen inweking op de schillen, vergist met autochtone gisten in Italiaanse foeders gedurende 3 weken. 5 maanden opvoeding in oude zandstenen cuves van 300 liter. Alc. 12%, geen restsuiker. Niet geklaard, niet gefilterd. Geen importeur, prijs op het wijngoed € 17,00.

K licht oudroze, troebel

G karaktervol en authentiek, niet explosief maar eerder ingetogen en zeer zuiver, citrus, appel en veldbloemen

S licht pittige inzet met wat tannines uit de schillen, zacht fruit van roze grapefruit, watermeloen en verse pruimen, rozen, fraaie zuurgraad, niet te veel alcohol en daardoor licht verteerbaar en in perfecte balans met het rijpe, zoetige fruit

A goede lengte met blijvende structuur

T verfijnde rosé, vraagt om elegante gerechten, drinkt opvallend gemakkelijk weg

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.