Nu ook witte Gigondas

 

Na lang wachten heeft Gigondas sinds het oogstjaar 2023 officieel het recht om onder de AOP ook witte Gigondas op de markt te brengen. De bekende Gigondas producent Pierre Amadieu stuurde mij proefflessen van de twee witte Gigondas die nu zijn gelanceerd.

 

Pierre Amadieu

Dit familiebedrijf startte in 1929 en produceerde toen wijn van 7 ha wijngaarden. Sindsdien groeide het bedrijf en werden verlaten percelen bijgekocht en hersteld. Het wijngaardbezit omvat nu 137 ha. Pierre Amadieu brengt momenteel de volgende wijnen op de markt:

  • Cairanne
  • Châteauneuf-du-Pape
  • Côtes-du-Rhône
  • Gigondas
  • IGP Méditerranée
  • Muscat de Beaumes-de-Venise
  • Saint-Joseph
  • Tavel
  • Vacqueyras
  • Ventoux
  • Vinsobres

 

Pierre Amadieu

De familie Amadieu

 

De Nederlandse importeur is sinds 1981 Wijnimport Wielinga te Leeuwarden. Verkoop in de online shop www.wielinga.nl . Verdere adressen door heel Nederland zijn op aanvraag beschikbaar.

Wijngaarden

De nadruk in wijnbouw en vinificatie ligt op selectie van druiven per perceel. De oogst heeft plaats met de hand en de druiven worden perceelsgewijs verwerkt. Minimale interventie en veel geduld staan voorop. De drie belangrijkste Gigondas wijngaarden van Pierre Amadieu zijn Le Pas de l’Aigle, Romane en La Machotte. De wijngaarden hebben stenige bodems, waardoor overdag verdamping wordt gereduceerd, terwijl ’s nachts de opgeslagen warmte wordt vastgehouden. Lagen blauwe mergel verminderen waterstress en zandsteen en zand zorgen voor goede doorlaatbaarheid. Sinds 2023 zijn is de wijnbouw biologisch gecertificeerd.

 

Pierre Amadieu

 

Geproefd

 

***(*) Gigondas Blanc ‘Romane Machotte’ 2023, Pierre Amadieu

Blend van 70% clairette, 25% marsanne en roussanne en 5% viognier. Uit twee terroirs aan de voet van de Dentelles de Montmirail, met Mioceen kalksteen-mergel-zandbodems op 300 m hoogte, expositie noordwest. Biologische wijnbouw met certificering. Handmatige oogst. De clairette kreeg opvoeding in gebruikte vaten en amfora’s. Dit zorgt voor behoud van de fijne tannines uit de zandbodem en verfijning van de structuur uit de kalksteen bodem. Marsanne, roussanne en viognier rijpten in rvs-tanks, ter behoud van zuiverheid en frisheid. Productie 12.000 flessen. Alc. 13%. Exportprijs € 17,80 (uitverkocht).

K gemiddeld goudgeel met een zweem van groen

G energiek wit en geel steenfruit, o.a. Reine-Claude en perzik, ook iets ananas, licht rokerig op de achtergrond, zeer zuiver en toegankelijk

S slanke, elegante aanzet met sappigheid door een fraaie zuurgraad, appel, meloen, peer en ananas

A zilt en lang, mineraal en expressief

T fraaie blend met heerlijk fruit, gedragen door de invloed van de minerale bodem, nu al mooi op dronk

 

**** Gigondas Blanc ‘Domaine Grand Romane’ 2023, Pierre Amadieu

100% clairette blanche van 65 jaar oude stokken in een perceel op 300 m hoogte, expositie noord, met kalksteen-mergel bodem uit het Krijt. Eind september handmatig geoogst in van tevoren streng geselecteerd percelen. Vergist in eiken vaten, waarvan 20% nieuw en 60% enkele jaren gebruikt, en 20% in grote vaten. Opvoeding 9 maanden op de fijne lie, met bâtonnage. Productie 17.000 flessen. Alc. 12,5%. Importeur: Wijnimport Wielinga, consumentenprijs € 29,95 (bij 6 flessen de 6e fles gratis).

K lichter dan de vorige wijn, groengeel

G mineraal, droogbloemen en stro, lichte houttoets, meer gesloten maar ook met meer diepgang en complexiteit, voorjaarsboeket, nog wat lactisch, komt langzaam los

S intens en zeer harmonisch, een voor een komen al vele schakeringen tevoorschijn, citrus en anijs, zilte kalkimpressie, de houttoepassing is voorbeeldig en in volledig evenwicht

A zeer lang en complex

T prachtige, strakke, spannende wijn met een scala aan aroma’s, heeft nog 1 of 2 jaar nodig om zich te ontplooien

Gigondas Blanc ‘Romane Machotte’ 2023, Pierre Amadieu
Gigondas Blanc ‘Domaine Grand Romane’ 2023, Pierre Amadieu

Conclusie

Beide wijnen zijn een aanwinst en hebben het Franse assortiment verrijkt