BDX Le Jus
Stéphane Derenoncourt, de beroemde oenoloog en consultant uit Bordeaux, stelde zichzelf de volgende vragen over generieke Bordeauxwijnen:
- Waarom drinken we geen Bordeaux meer in restaurants?
- Waarom zullen we vasthouden aan verouderde wetgeving, aan communicatie die niets met de bodem te maken heeft?
- Waarom gaan we niet accepteren dat het Château, de grand vin-nominatie, de vintage, de tannines, de houtrijping en elke vorm van imitatie van een mislukte grand cru tot een vervlogen tijdperk behoren?
- Wat als Bordeaux zijn DNA zou terugkrijgen?
Hij komt als uitdaging met een nieuwe wijn, BDX Le Jus, met de volgende kenmerken:
- Een eenvoudige, toegankelijke wijn, bedoeld voor onmiddellijk plezier;
- Fruitig en licht verteerbaar, maar tegelijk de geschiedenis en cultuur van Bordeaux uitdragend, met de ongefilterde expressie van klei-kalksteenbodems, door de blend van merlot en cabernet franc;
- De wijn is in feite niets nieuws, het is eerder een verfijning, een herdefiniëring van de persoonlijkheid, bedoeld om een nieuw tijdperk te omarmen, met respect voor het milieu en met een ecologisch verantwoorde en billijke vergoeding voor wijnbouwers.
Geproefd
Ik ontving een proeffles ter beoordeling.
***+ BDX Le Jus, Vignobles Québec
AOP Bordeaux. Wordt zonder vermelding van jaargang op de markt gebracht. Assemblage van 50% merlot en 50% cabernet franc. Van wijngaarden op hellingen en op het plateau van Rauzan met kalk-klei bodems. Alc. 12,5%. Geen importeur, Exportprijs € 4,95.
K diep paarsrood met een geconcentreerde kern
G rijp en aantrekkelijk, zoetig fruit van cassis, frambozen en jeneverbessen, pioenrozen en een licht accent van inkt en Sichuanpeper, opvallend mooi geconcentreerd en zuiver
S lenige, sappige inzet van zwart fruit, beendroog in tegenstelling tot de zoetimpressie van de geur, prima schil-tannines zorgen voor voldoende structuur
A gemiddelde lengte met geprononceerde bitters, eindigt lichter dan de rijke geur doet vermoeden
T puur, zonder make-up, de geur is veelbelovend, maar de smaak wat terughoudend, de flinke zuurgraad vraagt om combinaties met rustieke gerechten als cassoulet of ossobuco
Reactie plaatsen
Reacties