Een avond met VDP.Sekt
Duitse Sekt
De productie van Duitse Sekt bedraagt per jaar 550 miljoen flessen, waarvan 80% door de zes grootste bedrijven. Duitsland is met 5,5 flessen per jaar per capita de grootste consument van mousserende wijnen ter wereld. Veel Duitse Sekt wordt ook geëxporteerd.
De eerste producent van Duitse Sekt was in 1826 Georg Kessler in Württemberg. Ongeveer 95 procent wordt gemaakt volgens de Charmat methode. Dat zijn de goedkoopste wijnen, met als meest verkochte Rotkäppchen van Sektkellerei Mumm. Ze worden vooral geserveerd op party’s en de supermarkten staan er vol mee. De Duitse wijnwet loopt volgens sommige producenten achter qua Sekt.
Veel Winzersekt wordt geproduceerd als bijproduct. En dan vaak niet van de beste druiven. Sekt volgens de méthode traditionnelle is echter een vak apart en goede keldermeesters met ervaring zijn lastig te vinden. Globaal kan worden gesteld dat van de betere Duitse Sekt 50% van riesling druiven wordt gemaakt, 30% van pinot rassen en 20% van diverse rassen.
VDP.Sekt
De VDP heeft in 2018 een eigen classificatie voor Duitse Sekt gepresenteerd. Het nieuwe statuut van de VDP.Sekt omvat de kwaliteitscriteria van de VDP-wijnen toegespitst op mousserende wijn. De VDP.Sekt classificatie is ontworpen als de voor stille VDP-wijnen bestaande wijnpiramide, met herkomstniveaus:
- Gutssekt
- Ortssekt
- ERSTE LAGE®
- GROSSE LAGE®.
Het moet het voor leden in de toekomst gemakkelijker maken om de kwaliteit en betekenis van hun Sekt te benadrukken. De mousserende wijnclassificatie is gebaseerd op strikte kwaliteitscriteria, die gebaseerd zijn op de voorschriften en de specificaties van Champagne.
Daarom is de traditionele flesfermentatie zoals in de Champagne in alle vier kwaliteitsniveaus verplicht. VDP.Gutssekt en VDP.Ortssekt moeten tenminste 15 maanden op de lie (“sur lattes”) rijpen, VDP.Lagensekt en alle jaargangwijnen (“millésimé“) minstens 36 maanden.
Bovendien moeten de druiven vroeg en met de hand worden geoogst en moeten ze uit eigen productie komen. Richtwaarden zijn ook vastgesteld voor het alcoholgehalte in de basiswijn en in de mousserende wijn en een maximaal persingspercentage voor de druiven. Voor de productie van basiswijn gelden de strikte richtlijnen van de VDP.
Dit alles is echter nog in ontwikkeling. Nu enkele producenten als schapen over de brug zijn, moeten andere volgen.
Driemaal VDP.Sekt
In het kader van de primeurproeverij van VDP Grosses Gewächs wijnen werd een avond georganiseerd waar drie producenten hun beste VDP.Sekt lieten proeven. Dit vond plaats op Wein- und Sektgut Barth te Eltville-Hattenheim. De deelnemende VDP-producenten waren:
- Wein- und Sektgut Barth te Eltville-Hattenheim, Rheingau – Mark Barth.
- Weingut Aldinger te Fellbach, Württemberg – Matthias Aldinger.
- Sekthaus Raumland te Flörsheim-Dalsheim, Rheinhessen - Volker Raumland en zijn dochter Marie-Luise.
Tijdens de ontvangst werd van elk huis een Sekt geserveerd, direct van de lie en ter plekke gedegorgeerd. Ik gaf de voorkeur aan de Triumvirat Grande Cuvée 2012 van Raumland, gevolgd door de Aldinger Brut Nature 2014 en tenslotte de Ultra Pinot Brut Nature 2014 van Barth.
Proeverij
Er volgde een verticale proeverij met van elk huis 3 wijnen. Alle wijnen ondergingen malolactische gisting. De wijnen werden geschonken in glazen van de Berlijnse fabriek Josephinenhütte. Oprichter en verkoopdirecteur Joachim Christ lichtte de glazen toe.
Wein- und Sektgut Barth
Familiebedrijf met biologische wijnbouw. Sekt alleen uit Erste Lage en Grosse Lage wijngaarden. Vergisting met autochtone gisten. Rijping sur lattes gedurende 2 tot 10 jaar. Geen importeur.
***+ Schützenhaus Riesling Brut Nature 2015, Wein- und Sektgut Barth
Goudgeel. Frisse, fruitige geur. Strakke smaak met goede vulling van fris fruit, ananas en citrus. Oxidatieve stijl met wel wat levendigheid. Om nu te drinken.
*** Schützenhaus Riesling Brut Nature 2014, Wein- und Sektgut Barth
Veel kleur. Oxidatieve geur van nat karton. Vage tonen van perzik en abrikoos. Goede zuurgraad. Wat saai, mist karakter.
***- Schützenhaus Riesling Brut Nature 2013, Wein- und Sektgut Barth
Nog meer kleur, richting oranje. Oxidatieve geur van appelsap uit een pak. Gekookt fruit in de smaak en bitters in de finale. Oninteressant en op zijn retour.
Conclusie Barth: meer PR dan kwaliteit.
V.l.n.r. Mark Barth, Matthias Aldinger en Marie-Luise Raumland
Weingut Aldinger
Dit wijngoed (anno 1492) begon in 2009 met de productie van Sekt als hobby en deze werd na behaald succes voortgezet. De productie is met ongeveer 9.000 flessen nog erg klein. Er wordt laat geoogst, eind september. De wijnen liggen 6 jaar op de lie, binnenkort wordt dat 10 jaar. Aldinger kan nog niet met reservewijnen werken, daarvan is nog geen voorraad opgebouwd. Geen importeur.
**** Aldinger Brut Nature 2013, Weingut Aldinger
49% chardonnay, 30% pinot noir en 21% pinot meunier. De basiswijnen – alleen het hart van de persing - werden 10 maanden opgevoed in gebruikte barriques. Rijping 60 maanden sur lattes. Alc. 12%, zuren 8,2 g/l, restsuiker 3,2 g/l. Productie 1.499 flessen. Prijs op de website € 52,70.
Prima mousse met zeer fijne belletjes. Zuivere geur van gist, brioche, amandelen, honing, bloemen. Frisse smaak van aantrekkelijk geel fruit en citrus. Flinke, romige lengte met zachte mousse. Perfecte balans, duidelijke invloed van de lange flesrijping, veel potentie om te rijpen.
***+ Aldinger Brut Nature 2012, Weingut Aldinger
Veel fruit, maar wat grover en boerser. Mist de verfijning van de 2013.
*** Aldinger Brut Nature 2010, Weingut Aldinger
50% chardonnay, 25% pinot noir, 25% pinot meunier. Samen geplukt en vergist. Veel aroma. Gist en groente. Niet onaardig voor een eerste begin.
Conclusie Aldinger: een bedrijf dat met Sekt op de goede weg is.
Sekthaus Raumland
Volker Raumland is een van de beste sektproducenten van Duitsland. Raumland werkt biologisch en uitsluitend met druiven van eigen wijngaarden (totaal ca. 10 ha) in Rheinhessen en Pfalz. Het terroir hier vertoont grote overeenkomsten met dat van de Bourgogne: kalksteen, schelpen en mergel.
De druivenrassen die Raumland gebruikt zijn chardonnay, pinot noir en pinot meunier, maar ook riesling en weissburgunder. Raumland plant de laatste tijd meer chardonnay aan en minder pinot noir. Duitse pinot noir is immers veel rijker dan Franse.
De druiven worden in optimale rijpheid en zorgvuldig geselecteerd, met de hand geplukt en getransporteerd in kleine kistjes van 15 kg, om beschadiging en oxidatie tegen te gaan. Ze worden geoogst met een mostgewicht van 75 tot 80 graden Öchsle, ideaal voor het produceren van mousserende wijnen. Zonder inweking of gisting worden de druiven zachtjes geperst en het sap wordt niet gepompt.
Het persen gebeurt als in de Champagne, met meerdere persingen: een eerste (5%), een middelste (50%) oftewel ‘het hart’ en een laatste van 10%. De tweede gisting vindt in de fles plaats en vervolgens rijpen de diverse cuvées -variërend van 12 maanden tot 12 jaar- op de gist. Vier weken voordat ze op de markt komen worden de flessen nog “handgerüttelt” (met de hand gedraaid).
De assemblage van Triumvirat bestaat altijd uit 70% pinot noir, 15% pinot meunier en 15% chardonnay. De basiswijnen rijpen voor 70% op gebruikte eiken vaten. Triumvirat rijpt minimaal 100 maanden sur lattes. Hoe langer op de lie, hoe meer zoetimpressie. De dosage bedraagt dan ook slechts 2-4 gr/l.
****+ Triumvirat Grande Cuvée 2011, Sekthaus Raumland
De meeste geur van de drie, haast stuivend. Pittige smaak met o.a. gekarameliseerde appel en abrikoos. Bitters in de finale. De minst complexe van de drie.
****(*) Triumvirat Grande Cuvée 2010, Sekthaus Raumland
Van het beste oogstjaar. Deze sekt kan dan ook het meeste hout aan. Strak, zeer elegant en ingetogen. Verfijning ten top. Enorme lengte. Heeft meer flesrijping nodig.
****+ Triumvirat Grande Cuvée 2009, Sekthaus Raumland
Zeer aromatisch. Geur en smaak vormen een prachtig geheel. Grapefruit en room, complexe klasse. Frisse, zilte finale met veel lengte.
Conclusie Raumland: met kop en schouders boven Aldinger en Barth.
Volker Raumland
Rondleiding
We kregen van Mark Barth een rondleiding door de productieruimtes. De uitrusting met apparatuur is modern en prima op orde. Maar dan komt het. In een bovengrondse loods rijpen de wijnen in pupitres bij een temperatuur van 18°C, veel te warm voor productie van mousserende wijn. Immers, voor de vorming van veel blijvende mousse met fijne belletjes is een – liefst ondergrondse – kelder met een constante temperatuur van 8°C een vereiste. Bij de productie geldt bovendien dat de kwaliteit van de wijnen wordt bepaald door de zwakste schakel. Een zeer slecht voorbeeld, de VDP had als locatie beter Raumland kunnen kiezen. Wat een blamage!
Diner
Tijdens het diner werden geserveerd:
Ultra Pinot Brut Nature 2013, Wein- und Sektgut Barth
Hassel Riesling Brut Nature 2012, Wein- und Sektgut Barth
Aldinger Brut Nature 2013, Weingut Aldinger
Aldinger Brut Nature 2009, Weingut Aldinger
Cuvée Katharina Brut Nature, Sekthaus Raumland
Chardonnay Prestige Brut 2011, Sekthaus Raumland