Venetiaanse wijnen
Het Consorzio Vini Venezia is actief in het noordoosten van Italië, in de regio's Veneto en Friuli-Venezia Giulia, tussen de provincies Venetië, Treviso en Pordenone. Het werd opgericht in 2011 en omvat vijf appellations: Lison DOCG, Malanotte del Piave DOCG, DOC Venezia, DOC Piave en DOC Lison-Pramaggiore. Het doel is om de wijnen te promoten en te beschermen van een gebied dat al eeuwenlang gewijd is aan de wijnbouw, vanaf de pre-Romeinse tijd.
In de afgelopen decennia is er veel moeite gedaan om het terroir te behouden: er zijn de nodige wijnhuizen met biologische landbouw of geïntegreerde productie. De knowhow van de producenten en de resultaten van zoneringsstudies hebben het mogelijk gemaakt om specifieke vinificatieprotocollen te ontwikkelen voor de inheemse variëteiten refosco, lison, raboso en manzoni. Alle variëteiten, ook de internationale zoals pinot grigio, hebben geprofiteerd van de beste plantpositie: het resultaat is dat de organoleptische kenmerken worden versterkt en onlosmakelijk verbonden zijn met hun eigen territorium.
proefruin van het Consorzio
Geproefd
Van het Consorzio Vini Venezia ontving ik ter beoordeling proefflessen van zes witte wijnen uit 3 appellations, drie van het druivenras incrozio manzoni en drie van het druivenras friulano.
Incrozio manzoni 6.0.13
een druivenras dat in 1930 werd gecreëerd door Prof. Manzoni van de oenologische school van Conegliano, een kruising van riesling en pinot blanc
Friulano
droeg vroeger de naam tocai friulano, maar onder druk van Hongarije mag sinds 1993 de naam tocai buiten Hongarije niet meer worden gebruikt; aanvankelijk werd de term ingekort als tai, maar tegenwoordig wordt friulano steeds meer gebruikt.
Lison
Italiaanse witte wijn uit Friuli , die in 2011 de DOCG-status ontving. Het is een blend van minimaal 85 % friulano druiven en maximaal 15 % vergelijkbare witte druiven die zijn verbouwd in de provincies Venetië, Treviso of Pordenone.
Appellation Venezia DOC
Deze DOC loopt van het oostelijke deel van de Povlakte en omvat de provincies Venetië en Treviso. De Dolomieten in het noorden en de Adriatische Zee en de lagunegebieden in het zuiden, de vlakke ligging en de daaruit voortvloeiende blootstelling aan de wind garanderen het hele jaar door een gematigd vochtig klimaat. De alluviale bodems van de DOC Venezia zijn afzettingen van materialen afkomstig van het smelten van de Alpengletsjers, aangevoerd door de rivieren Piave en Livenza, die het productiegebied doorkruisen. In het noorden worden ze gekenmerkt door de aanwezigheid van grindachtige sedimenten, in het centrum is de textuur fijner door de aanwezigheid van slib en klei. In het zuiden wordt de bodem gekenmerkt door steeds meer zandige afzettingen.
***+ Manzoni Bianco Venezia DOC 2023, Cantine Borga
100% incrozio manzoni 6.0.13 uit wijngaarden met kleibodems in de gemeente Chiarano. Na de ontsteling volgt een 8 uur durende inweking op de schillen bij circa 5-8°C. Vergist in rvs-tanks met geselecteerde gisten bij 16-18°C gedurende ongeveer 10 dagen. Opvoeding 5-6 maanden in rvs-tanks. Alc. 13%. Consumentenprijs op het wijngoed € 6,90.
K gemiddeld geconcentreerd groengeel
G jeugdig wit fruit, mineraal getypeerd, iets cakebeslag, groene appel en bloemen
S sappige inzet met aantrekkelijke zuren, dezelfde aroma’s als die van de geur, samen met perzik en groene pruimen
A prima lengte, fruitig en sappig
T jonge, frivole wijn met keurige balans, drinkt gemakkelijk en is dan ook lekker als aperitief
Appellation Piave DOC
Dit gebied strekt zich uit van de noordoostelijke grens van de provincie Treviso met Friuli tot aan de monding van de rivier de Piave, en van de heuvels van Conegliano en Montello tot het eerste achterland van de stad Venetië. Het heeft een gematigd klimaat, met hete zomers en nooit te koude winters. De bodems bevatten veel minerale elementen zoals fosfor en magnesium en worden gekenmerkt door een hoog percentage skeletkorrels, waardoor de wortels dieper kunnen uitgroeien.
***(*) Manzoni Bianco Piave Doc 2022, Frassinelli Vini
100% incrozio manzoni 6.0.13 uit wijngaarden in Mareno di Piave – Geron. De bodem bestaat uit klei, zand en wat slib, met grind aan de oppervlakte. Dit zorgt voor een optimale penetratie van regenwater in de diepere lagen, waardoor de druiven de juiste verhouding krijgen van suikers, zuren en aroma’s. Na het persen blijft de most minimaal 6 uur in contact met de schil. De gisting vindt plaats bij een lage temperatuur, gevolgd door 6 maanden rijping in cementtanks. Alc. 13%, restsuiker 1 g/l. Consumentenprijs op het wijngoed € 8,50.
K licht tot gemiddeld geconcentreerd goudgeel met iets koolzuur
G rijpe peer, sukade, lichte specerijen, bosvijver met kroos
S mooi gerijpt, goede vulling, afgeronde zuren, droog en vol
A mineraal en stenig, prima lengte en dito balans
T vrij vol en rijp, neutraal karakter, kan nog even liggen
****- Manzoni Bianco ‘Nino’, Piave Doc 2021, Villa Valonte
100% incrozio manzoni 6.0.13. Biologische wijnbouw met certificering. De druiven worden enigszins overrijp geplukt. Klassieke witte vinificatie. De gisting vindt voor 90% plaats in rvs-tanks en voor 10% in houten vaten. Opvoeding op de fijne lie gedurende minstens 6 maanden. Alc. 14%, zuren 5 g/l, restsuiker circa 2 g/l. Consumentenprijs op het wijngoed € 14,00.
K gemiddeld tot goed geconcentreerd groengeel
G het hout valt direct op, boter en oosterse specerijen, aromatische bloemen
S krachtig en breed, ananas, peper, speculaas, boter en vanille, vol en rijk
A zeer lang, je blijft het hout steeds apart proeven
T imponerende bewaarwijn met brede stijl, bij pasta met truffel
Appellation Lison DOCG
Het productiegebied ligt in de vlakte van Veneto, op enkele kilometers van de Venetiaanse kust, en strekt zich uit tussen de provincies Pordenone, Treviso en Venetië, waarvan de grenzen in het oosten worden gemarkeerd door de rivier de Tagliamento en in het westen door de rivier de Livenza. Het gematigde klimaat wordt gegarandeerd door de nabijheid van de zee, de aanwezigheid van lagunegebieden en de vlakke ligging die de blootstelling van de wijngaarden aan de wind van het gebied bevordert, zoals de Bora, een frisse en droge wind, en de Scirocco, een warme en vochtige wind. De wind waait voornamelijk ’s avonds en bevordert het temperatuurverschil tussen dag en nacht, waardoor de wijnen veel aroma’s krijgen.
Caranto bodem
Caranto is een soort donkere okerkleurige grond met witte strepen, samengesteld uit calciumcarbonaat, op een diepte van 30 tot 70 cm, bedekt door een kleiachtige laag. De concentratie van minerale elementen zoals kalium, calcium en magnesium verrijkt het aromatische gehalte van de druiven, waardoor fijne wijnen ontstaan met een rijk boeket van gestructureerde en langdurige smaak met een typische amandelafdronk. De caranto zorgt voor een typisch microklimaat in een zeer klein productiegebied, tussen de gehuchten Lison, Pradipozzo en Summaga, Belfiore, Blessaglia en Salvarolo, Carline en Loncon en een deel van het administratieve grondgebied van de gemeenten S. Stino di Livenza en Cinto Caomaggiore.
****- Lison Classico Docg 2020, Ai Galli
100% friulano uit eigen wijngaarden in het dorp Pramaggiore, op 25 tot 40 m hoogte, met kleibodem. Plantdichtheid 4.000 stokken/ha. Handmatig geoogst eind september, rendement 50 hl/ha. Korte tijd koude inweking, 10 dagen vergist met geselecteerde gisten in rvs-tanks bij 18-20°C, enkele maanden opvoeding op de fijne lie in rvs-tanks, 2 maanden flesrijping. Alc. 14%. Prijs in de internetshop van het wijngoed € 11,30.
K gemiddeld geconcentreerd goudgeel
G bloemen, kamille, zeer aromatisch, iets passievrucht, groente en zuivel, boeiend met lichte complexiteit
S volle inzet met passiefruit, munt en minerale ziltheid
A lang tot zeer lang, witte peper
T uitgewogen en stijlvol met veel elegantie
****+ Lison Classico Docg 2022, Villa Bogdano
100% friulano van stokken geplant in 1943. De bodems zijn kleiachtig en kalkhoudend in de diepste laag (calciumcarbonaat), alkalisch van alluviale oorsprong. Gecertificeerd biologische wijnbouw sinds 1993. De geoogste druiven krijgen 24 uur koude inweking op de schillen, daarna zachte persing en gecontroleerde gisting bij 18°C. Opvoeding 8 maanden op de fijne lie in met glas gevoerde cementen tanks, met regelmatige bâtonnage, gevolgd door ruim 3 maanden flesrijping. Alc. 13%. Prijsindicatie consument op internet € 17,00.
K goed geconcentreerd goudgeel
G in het begin gesloten, daarna brandnetel, bloemen en wit en geel fruit met een zilte bries
S steenfruit en tropisch fruit, ananas en Cavaillon meloen, hechte balans met krachtig spel, zonder meer complex
A zilt en rins, zeer lang en mineraal
T de aroma’s van de volle smaak komen overeen met die van de geur
****+ Lison Classico Docg 2021, Tenuta Polvaro
Blend van minimaal 85% friulano, aangevuld met andere lokale druivenrassen. Arme bodem met veel kalkhoudende klei, rijk aan macro- en micro-elementen. Plantdichtheid 4.000 stokken/ha, gemiddeld rendement 57 hl/ha. Geoogst half september. Korte inweking op de schillen bij lage temperatuur. Vervolgens wordt de most verzameld in Mythos-tanks, waarvan de geavanceerde technologie ervoor zorgt dat de CO2 tijdens de gisting het meest zacht en duurzaam kan bewegen, zodat de belangrijkste kenmerken van de druiven delicaat worden overgebracht op de wijn. Daarna rijpt 70% op de fijne lie in rvs-tanks met regelmatige bâtonnage, en 30% gedurende 4 maanden in Franse eiken barriques. Alc. 14%. Consumentenprijs op het wijngoed € 15,90.
K gemiddeld tot goed geconcentreerd goudgeel
G aromatisch, humus, kruidigheid, peper, peterseliestelen, appel en prachtig steenfruit, fraaie houtintegratie
S mooie vulling met sappigheid en verfijning, iets vanille en amandel, subtiele specerijen en prima versmolten houtaroma’s waarbij het fruit steeds voorop staat
A erg lang en zilt, blijft op lijn met de geur
T fraai gebalanceerd en heerlijk complex
Reactie plaatsen
Reacties