Le Clos des Saumanes
Dit wijnbedrijf is gevestigd in het heuvelachtige dorp Châteauneuf-de-Gadagne met 3.452 inwoners, waar de wijnstok al sinds de vijfde eeuw groeit. In 2007 verhuisden Martine en Robert Janer, van origine resp. chirurg en apotheker, van de Champagne streek naar de Provence en kochten het bestaande Domaine Deforge.
Châteauneuf-de-Gadagne
De wijngaarden van het dorp Châteauneuf-de-Gadagne bevinden zich in een soort natuurlijk amfitheater. Op de linkeroever van de Rhône in de zuidelijke Rhône-vallei op 11 km ten oosten van Avignon, de stad van de pausen. Châteauneuf-de-Gadagne kreeg in 1937 de AOC Côtes-du-Rhône, in 1997 de AOC Côtes du Rhône Villages en in 2012 de AOC Côtes-du-Rhône Villages Gadagne. Er zijn 7 wijnproducenten actief, een coöperatie en 6 zelfstandige wijnbedrijven.
AOC Côtes-du-Rhône Villages Gadagne
- Alleen rode wijnen
- 109 ha wijngaarden
- Productie 3.328 hl wijn
- Rendement gemiddeld 31 hl/ha
Terroir
De bodem van de wijngaarden heeft overeenkomsten met die van Châteauneuf-du-Pape. Op de heuvels van Châteauneuf-de-Gadagne is vegetatie zeldzaam. De dorre bodem heeft een bovenlaag van grote rolkeien, afkomstig van Alpenpuin, aangevoerd door de Rhône en verweerd door de mistral. De rolkeien verwarmen de onderkant van de wijnstokken en onder de dikke laag bevindt zich okerrode klei met sterke filterende eigenschappen. Hierdoor wordt het water vasthouden en teruggeven aan de wijnstok wanneer het nodig is, zodat de grond nooit uitdroogt, zelfs niet in geval van een hittegolf.
Klimaat
Châteauneuf-de-Gadagne heeft een Middellandse Zee klimaat, met af en toe de Mistral, een krachtige wind, onregelmatige neerslag en hete, droge zomers.
Le Clos des Saumanes
Het wijngoed omvat 30 hectare, waarvan 25 aaneengesloten en beplant met:
- grenache noir, syrah, mourvèdre en cinsault voor de rode wijnen en rosé;
- grenache blanc, clairette, viognier en roussanne voor witte wijnen.
Biologische wijnbouw
Sinds 2015 is het wijngoed biologisch gecertificeerd voor de gehele wijnproductie. Dit werd mede mogelijk gemaakt door de mistral. Deze wind droogt de wijnstokken en beschermt ze tegen ziekten en parasieten die anders ontstaan door vochtigheid. Door hun medische achtergrond kozen Martine en Robert Janer voor een gezonde cultuur, zonder meststoffen of pesticiden.
Sommige wijnstokken, meer dan 60 jaar oud, geven sublieme druiventrossen. Martine en Robert Janer geven de voorkeur aan kleine opbrengsten, om een goede concentratie van aroma's te verkrijgen. De oogstdata zijn altijd verschillend omdat gewacht wordt op de perfecte rijpheid van de druiven. Het grootste deel van de productie betreft rode wijnen: Côtes-du-Rhône en Côtes-du-Rhône Villages Gadagne, maar ook rosé en witte wijnen.
De kelder
Le Clos des Saumanes beschikt over een goed uitgeruste kelder in het hart van het landgoed, een proeflokaal en binnenkort een nieuwe kelder. Martine en Robert Janer hebben de kelder uitgerust met alle essentiële hulpmiddelen, zoals:
- Apparatuur in tanks en cuves voor temperatuurcontrole tijdens de gisting.
- Airconditioning in de verschillende kelders.
- 100 hl roestvrijstalen tanks voor de vinificatie en rijping van witte en roséwijnen, betonnen vaten voor vinificatie en rijping van rode wijnen en vaten van verschillende afmetingen, waardoor aparte vinificatie van elk perceel mogelijk is.
- De kelder is uitgerust met een ontsteler, een kneuzer, een oogstpomp, een warmtewisselaar om de oogst te koelen, een turbo-pigeur (automatisch overpompen) voor de extractie van tannines en polyfenolen en een pneumatische pers.
- Sommige wijnen rijpen in streng geselecteerde Franse vaten van Tronçais eiken.
- Het bottelen en filtreren wordt uitbesteed.
Geproefd
Bedrijfsleider Jean-Brice Pelissier stuurde mij proefflessen van zijn gehele collectie. Hij heeft geen importeur in Nederland. De vermelde prijzen zijn consumentenprijzen op het wijngoed.
WITTE WIJNEN
***+ Côtes-du-Rhône Blanc ‘L’Esprit du clos’ 2022, Le Clos des Saumanes
Blend van viognier, grenache blanc en clairette blanche. Selectie uit de beste percelen. Koele vergisting. Opvoeding op de lie gedurende 8 maanden, met regelmatige bâtonnage. Alc. 14%. € 18,00.
K licht tot gemiddeld geconcentreerd groengeel
G witte bloesem, rozen, grapefruit, minerale impressie met goede intensiteit door de bâtonnage, levendig en fris van karakter
S sappige inzet, steenvruchten, citrusfruit, ananas, abrikoos, de mooie zuurgraad geeft elegantie
A keurige lengte, blijft in balans
T aantrekkelijke wijn, speels en lichtvoetig, daardoor inzetbaar als aperitief of bij lichte gerechten, een fraaie combinatie bij oesters
***(*) Côtes-du-Rhône Blanc ‘Blanche Garde’ 2022, Le Clos des Saumanes
Blend van roussanne en viognier. Vergisting bij 16°C, deels in twee jaar oude barriques. Bâtonnage aan het eind van de gisting, geen malo. Alc. 14%. € 13,00.
K iets meer geconcentreerd geelgroen
G wat krachtiger en kruidiger, wit en geel fruit met een klein tropisch accent, stenig mineraal, decente houtinvloed
S stevig en vol, veel fruit in de ontplooiing van de smaak, o.a. kweepeer, breedte door de houtopvoeding, romigheid door de bâtonnage
A meer lengte en vulling dan de vorige wijn met een lekker bittertje aan het einde
T complete wijn met toepassingen als parelhoen in roomsaus of asperges met beurre blanc
ORANGE WIJN
****- Le Vin ‘Orange Organique’ 2022, Le Clos des Saumanes
Vin de France. Biologische Orange Wine (witte wijn gevinifieerd als rode) van roussanne, viognier, grenache blanc en clairette blanche. Vergist op de schillen en stelen gedurende 20 dagen met regelmatig onderdompelen. Na de malolactische gisting werd een derde van de wijn in oude barriques opgevoed, de rest in rvs-tanks. Alc. 14%. € 17,00.
K geconcentreerd goudgeel, fonkelend
G kweepeer, sukade, herfstbloemen, honing, fenegriek, gekonfijte mandarijnenschil, saffraan, pioenrozen, een scala aan geuren, karaktervol, expressief en zeer aromatisch
S droge inzet met breedte, beukennootjes, geel fruit, kumquats, rijpe tannines uit schillen en stelen, geschakeerd en stevig in balans
A flinke lengte, kruidig en mineraal
T verrassend goede Orange Wine, bij fazant, patrijs of tjap tjoy met tja sieuw
ROSÉ
***+ Les Sarments d’Hippocrate Rosé, Le Clos des Saumanes
Van grenache noir en cinsault, direct geperst en geassembleerd. Vergist gedurende ongeveer 15 dagen bij 16-18°C in rvs-tanks. Daarna nog 3 weken opgevoed op de fijne lie. Alc. 12,5%. € 9,00.
K bleek oranje
G tamelijk licht en subtiel, klein rood fruit, rode grapefruit, mineraal accent
S lekker sappig qua inzet, met pittig fruit van aalbessen, aardbeien, meloen en verse pruimen, wat schilbitters, evenwichtig en zuiver
A gemiddelde lengte met een dropje
T gebalanceerde rosé met een levendig karakter, lekker bij bruschetta of gegrilde calamares
RODE WIJNEN
***+ Les Sarments d’Hippocrate Rouge 2022, Le Clos des Saumanes
Vin de France van grenache noir, cinsault en syrah. Een week inweking op de schillen, vergist bij lage temperatuur met zachte extractie. Alc. 14%. € 11,00.
K licht robijnrood met paars
G fris rood fruit van kersen, aardbeien en bramen met gemiddelde concentratie, iets mineraal en animaal
S zacht en rond met sappigheid, het pure fruit herhaalt zich met wat vlezigheid van de tannines uit de schillen, zeer aangenaam en in balans
A wat meer lengte dan verwacht van zo’n jonge wijn, met een fijn bittertje na
T rijp en aantrekkelijk, heerlijk om nu te drinken, bijvoorbeeld bij gegrilde lamskoteletten
*** Côtes-du-Rhône Rouge 2021, Le Clos des Saumanes
Blend van grenache noir, cinsault en syrah. Koude vergisting op de schillen met in het begin veelvuldig overpompen. Nagisting met schilcontact bij 25°C, in totaal 15 dagen. Opvoeding 10 maanden na de malo. Alc. 14,5%. € 11,00.
K gemiddeld geconcentreerd paarsrood
G fris fruit van aardbeien, frambozen en pruimen met een licht aards accent als humus
S zowel sappig als vlezig, zachte, afgeronde tannines, licht geconcentreerd fruit en bloesem
A rabarber en kruisbessen, niet al te lang
T licht en zuiver, de geur belooft meer dan de smaak waarmaakt
***(*) Côtes-du-Rhône Villages Gadagne Rouge 2021, Le Clos des Saumanes
Blend van syrah, grenache noir en mourvèdre. Koude vergisting op de schillen met in het begin veelvuldig overpompen. Nagisting met schilcontact bij 25°C, in totaal 21 dagen. Opvoeding 12 maanden na de malo. Alc. 14,5%. € 13,00.
K dieper paarsrood
G krachtig rood fruit, rokerig, houtskool, karaktervol en aromatisch
S cassis en wat truffel, herfsttonen, rijk en vol, veel materie, stevige maar gepolijste tannines
A prima lengte, rechtlijnige voortzetting van de smaakeigenschappen
T de smaak is nu op hetzelfde niveau als de geur, aantrekkelijke wijn, mede gezien de prijs
****- Côtes-du-Rhône Villages Gadagne Rouge 2020, Le Clos des Saumanes
Blend van syrah, grenache noir en mourvèdre. Koude vergisting op de schillen met in het begin veelvuldig overpompen. Nagisting met schilcontact bij 25°C, in totaal 21 dagen. Opvoeding 12 maanden na de malo. Alc. 14,5%. € 13,00.
K diep paarsrood
G cantaloupe meloen, truffel, salmiak en inkt, elegant geheel
S sappig met veel vulling van rijp en puur fruit met iets drop en chocolade, de tannines geven een energiek effect
A zeer lang met zilte tonen
T complete wijn met naadloze balans, karaktervol en zeer koopwaardig
****+ Côtes-du-Rhône Villages Gadagne Rouge Vieilles Vignes 2019, Le Clos des Saumanes
Blend van 40% syrah, 40% grenache noir en 20% mourvèdre. Koude inweking op de schillen vooraf. Inclusief gisting 30 tot 40 dagen schilcontact met temperatuurcontrole en dagelijks overpompen. De ene helft kreeg 12-16 maanden opvoeding in cuves, de andere helft in barriques van nieuw eiken. Assemblage na de malo. Alc. 15%. € 18,00.
K nog iets dieper robijnrood
G zeer kruidig zwart fruit, herfstbos na regenbui, fijne houtinvloed, complex en krachtig
S frisse, zeer elegante inzet, witte peper en ziltheid, perfecte verwerking van het nieuwe hout
A zeer, zeer lang, alle eigenschappen volledig versmolten
T prachtige wijn met natuurlijke complexiteit, dit moeten eersteklas vaten zijn geweest
****(*) Vin de France ‘Gabrielle’ 2018, Le Clos des Saumanes
100% mourvèdre uit een apart perceel, met zorg geselecteerde druiven. Vergist op de schillen gedurende 5 weken, aan het eind korte tijd in barriques voor de ontwikkeling van tertiaire aroma’s. Alc. 15,5%. € 32,00.
K goed geconcentreerd, de kleur van ossenbloed
G bloemen, fris fruit, pruimen, granaatappel, stoofperen met specerijen, peper, truffel en chocolade, kortom elegant, expressief en complex
S zeer bijzonder, fluwelen inzet met zowel gulheid en frisheid, de alcohol is niet te merken, macarons en roombotercroissants
A opvallend lang, blijft elegant en op dezelfde lijn als de smaak
T grote wijn met voorname eigenschappen, superbe, een feest om te proeven, een klasse apart