Nieuwe wijnen van Le Cellier des Princes
Le Cellier des Princes werd opgericht in 1925 en is nog steeds de enige coöperatie van Châteauneuf-du-Pape. Het huidige aantal leden is 116, ze bezitten samen 600 ha aan wijngaarden, waarvan een flink gedeelte beplant is met oude stokken van grenache noir. Le Cellier des Princes is de grootste producent van Châteauneuf-du-Pape.
Bovendien produceert de coöperatie de cru’s Cairanne, Vacqueyras en Gigondas en Côtes-du-Rhône Villages, Ventoux en Côtes-du-Rhône, plus de IGP-wijnen Pricipauté d’Orange, Vaucluse en Méditerranée. Overal wordt handmatig geoogst.
Geproefd
Ik ontving van de producentproefflessen van hun 5 nieuwe wijnen. Deze zijn (nog) niet te koop bij importeur Vanouds de Zwaan. De vermelde prijzen zijn consumentenprijzen bij Le Cellier des Princes.
WITTE WIJN
***+ Chardonnay-Viognier 2022, IGP Méditerranée, Le Cellier des Princes
Assemblage van 50% chardonnay en 50% viognier. Uit wijngaarden rond Châteauneuf-du-Pape met klei-kiezel bodem. Volledige ontsteling en persing. Vergist bij 12-14°C, zonder malo. Opvoeding 2 maanden in rvs-tanks. Alc. 14%. € 6,20.
K licht tot gemiddeld geconcentreerd groengeel
G citrus, perzik en brem, aromatisch, levendige minerale impressie
S zeer smakelijke inzet van steenvruchten en citrusfruit met veel sappigheid door de intact gehouden zuurgraad
A schone finale met prima lengte
T speelse wijn, erg geschikt als aperitief maar ook bij een salade met zeevruchten
RODE WIJNEN
*** Syrah 2022, IGP Vaucluse, Le Cellier des Princes
100% syrah. Gecertificeerd HVE (Haute Valeur Environnementale) Niveau 3. Uit wijngaarden rond Châteauneuf-du-Pape met klei-kiezel bodem. Volledige ontsteling, vergist op de schillen gedurende 15 dagen bij 26-28°C met overpompen. Opvoeding 6 maanden in betonnen cuves. Alc. 13,5%. € 4,85.
K gemiddeld geconcentreerd robijnrood met een wat dunne rand
G ontwikkeld rood fruit van kersen en bramen en een accent van rozen, fruitig en vrij eenvoudig
S licht, zacht en sappig met tannines die net voldoende structuur geven aan de soepele smaak
A niet al te veel lengte, wat inkt, grafiet en metaal
T speelse lichtgewicht, niet te warm schenken
***+ Grenache 2022, IGP Vaucluse, Le Cellier des Princes
100% grenache noir. Klei-kiezel bodem. Volledige ontsteling, vergist op de schillen gedurende 8-10 dagen bij 26-28°C met overpompen. Opvoeding 6 maanden in betonnen cuves. Alc. 15%. € 4,30.
K licht robijnrood met enige evolutie
G kruidig fruit van pruimencompote en vochtig kreupelhout
S frivole inzet met vlezig-rijpe tannines en specerijen, alles in balans, pittige concentratie
A goede lengte, blijft frisse accenten houden
T meer slak en vlezig dan rond en fruitig, middengewicht met toepassingen in de gegrilde-vlees sector
***(*) Merlot 2022, IGP Vaucluse, Le Cellier des Princes
100% merlot. Gecertificeerd HVE (Haute Valeur Environnementale) Niveau 3. Uit wijngaarden rond Châteauneuf-du-Pape met klei-kiezel bodem. Volledige ontsteling, vergist op de schillen gedurende 8-10 dagen bij 26-28°C met overpompen. Opvoeding 6 maanden in betonnen cuves. Alc. 15%. € 5,20.
K iets meer dan gemiddeld geconcentreerd paarsrood
G flink aroma van kersen en frambozen, het zuivere fruit is volledig intact gelaten en presenteert zich op aangename wijze
S inzet met gulle frisheid, bramen en bosbessen voegen zich toe met prima vulling, energiek ondersteund door fijne, zachte tannines uit de schillen
A smeuïg en iets vlezig, licht zilt met goede lengte
T prima Merlot, gewoon lekker om zo te drinken, ook bij gestoofd kalfsvlees of kalfslever
***+ Rasteau ‘Domaine des Deux Rivières’ 2022, Le Cellier des Princes
Assemblage van 80% grenache noir, 15% mourvèdre en 5% syrah. Uit de lieu-dit Blovac- les Ponchonnières, op heuvels tussen twee riviertjes, met bodems van blauwe mergel en beschut tegen de mistral. Volledige ontsteling, 5 weken vergist op de schillen bij 25-30°C. Opvoeding 6 maanden in betonnen cuves. Alc. 14%. € 9,95.
K levendig granaatrood met gemiddelde concentratie
G donker fruit, aardbeien, aardse tonen, Sichuan peper, jeugdig, speels en fruitig
S gulle inzet, zacht met afgeronde tannines uit de schillen, iets metalig, aardbeienjam, levendig, puur fruit
A gemiddelde lengte met fris bessenfruit
T al jong zeer drinkbaar, prima balans, bij ribeye of lamsbout
Reactie plaatsen
Reacties