Azienda Vitivinicola Manzone Giovanni

 

Dit familiebedrijf is al ruim 100 jaar gevestigd in de plaats Monforte d'Alba, Piemonte, Italië. In de heuvels van Barolo, tussen de dorpen Monforte d’Alba en Serralunga d’Alba is nu de vijfde generatie Manzone actief.

 

Monforte d'Alba

Wijngaarden

De ruim 7 ha wijngaarden – alle binnen de DOCG Barolo - liggen op ongeveer 450 m hoogte, op steile hellingen omringd door oude bossen. In de verte zijn de Alpen zichtbaar. De bodems zijn arm en stenig, ideaal voor de wijnstok die immers moet lijden om kwaliteit voort te brengen. Met lage rendementen en veel concentratie. Enkele cru’s bezitten een eigen beschermde herkomstbenaming, MGA (Menzioni Geografiche Aggiuntive).

zienda Vitivinicola Manzone Giovanni

De gebruikte druivenrassen zijn nebbiolo, barbera en dolcetto. Maar ook een specialiteit, de rossese bianco, een wit ras dat bijna was uitgestorven, door Manzone van de ondergang werd gered en nu officieel is erkend voor de DOC Langhe.

Wijnbouw

De wijnbouw is milieuvriendelijk, er wordt zuinig omgesprongen met producten om de gewassen te beschermen. Het ecosysteem wordt zorgvuldig in stand gehouden door organische bemesting, begroeiing tussen de rijen wijnstokken, geen herbiciden en geen pesticiden. In de Gramolere wijngaard staan ruim 60 bijenkorven en overal staan huisjes voor vleermuizen, die schadelijke insecten eten.

zienda Vitivinicola Manzone Giovanni

Vinificatie, opvoeding en productie

Manzone verwerkt alleen eigen druiven, kleine trossen met dikke schillen. De oogst gebeurt laat en met de hand, de druiven worden zo snel mogelijk naar de winery vervoerd. Er wordt langzaam vergist met autochtone gisten en de druiven krijgen langdurige inweking op de schillen. Tijdens de gisting wordt de wijn zachtjes over de hoed gesproeid. Er wordt zo min mogelijk ingegrepen. Er wordt niet gepompt, maar men gebruikt zwaartekracht.

 

De wijnen worden niet geklaard, niet gefiltreerd en voorzien van minimale zwavel bij het bottelen. Ook de opvoeding is lang. Deze vindt eerst plaats in grote vaten om de houtinvloed te beperken, vervolgens in betonnen cuves en tot slot lange flesrijping. Er wordt gebotteld bij afnemende maan. De productie bedraagt maximaal 50.000 flessen wijn per jaar.

zienda Vitivinicola Manzone Giovanni

Geproefd

Zoon Mauro Manzoni stuurde mij een zestal proefflessen ter beoordeling. De Nederlandse importeur is sinds kort Wijnkoperij Okhuysen. De vermelde prijzen zijn consumentenprijzen, maar er gelden nu tijdelijke actieprijzen ter kennismaking.

Mauro Manzone

Mauro Manzone

zienda Vitivinicola Manzone Giovanni

**** Langhe Rossese Bianco ‘Rosserto’ DOC 2019, Azienda Vitivinicola Manzone Giovanni

Droge witte wijn van 100% rossese bianco druiven, geplant in 2011 in de steile MGA-wijngaarden Castelletto en Gramolere, met bodems van kalk, zand en lagen rode klei. Kort skin contact, vergist in rvs-tanks (aan het einde in neutrale eiken vaten) gedurende 30 dagen bij 18°C. Volledige malo. Gedurende een jaar rijping in dezelfde vaten op de fijne lie met bâtonnage. Na natuurlijke bezinking in rvs-tanks werd de wijn ongefilterd en niet geklaard gebotteld. Productie een paar duizend flessen. Alc. 12,5%. Imp. Okhuysen € 17,60.

K diep goudgeel

G energiek, diep en met complexe tonen van rijpe ananas, kweepeer, jasmijn, pijnboompitten, dennennaalden, fenegriek, foelie en saffraan

S het hele scala van aroma’s zet zich voort, met iets honing, gedroogde abrikoos, amandelen en in zout ingelegde citroen, krachtig en elegant tegelijk, sappig en ondersteund door subtiel hout, in de mond lichtvoetig maar met veel extract, na de malo zijn nog voldoende zuren over voor een mooie balans

A opmerkelijk goede lengte, rechtlijnig en met precisie, walnoten en een botertje

T prachtige complexe wijn, zeer verteerbaar, een gastronomische uitdaging, kan krachtige gerechten aan als fazant in roomsaus met morilles, king crab met mayonaise of wilde zeebaars in zoutkorst met groen van venkel, terecht dat dit druivenras van de vergetelheid werd gered

 

Langhe Rossese Bianco ‘Rosserto’ DOC 2019, Azienda Vitivinicola Manzone Giovanni
Dolcetto d’Alba ‘Le Ciliegie’ DOC 2021, Azienda Vitivinicola Manzone Giovanni

***(*) Dolcetto d’Alba ‘Le Ciliegie’ DOC 2021, Azienda Vitivinicola Manzone Giovanni

100% dolcetto uit de MGA-wijngaarden Castelletto en Gramolere, met bodems van kalk, zand en lagen rode klei. Volledig ontsteeld. Vergist in rvs-tanks bij 26°C gedurende 12 dagen met zachtjes overpompen. Opvoeding 18 maanden in rvs-tanks. Niet gefilterd, niet geklaard. Productie een paar duizend flessen. Alc. 12,5%. Imp. Okhuysen € 14,60.

K gemiddeld geconcentreerd paarsrood

G kersen, cassis en frambozen, fris en jeugdig, iets kaneel

S in aanvang kersen, daarna meer bessen, zacht en sappig met levendige zuren en voldoende tannines, minieme zoete impressie

A zuiver, gemiddelde lengte

T puur fruit, prikkelend en frivool, lichtvoetig en zeer evenwichtig, bij geroosterd vlees

 

Barbera d’Alba ‘Le Ciliegie’ DOC 2021, Azienda Vitivinicola Manzone Giovanni
Langhe Nebbiolo ‘Il Crutin’ DOC 2020, Azienda Vitivinicola Manzone Giovanni

***(*) Barbera d’Alba ‘Le Ciliegie’ DOC 2021, Azienda Vitivinicola Manzone Giovanni

100% barbera uit eigen wijngaarden met bodems van kalk, zand en lagen rode klei. Volledig ontsteeld. Vergist in rvs-tanks bij 26°C gedurende 15 dagen met zachtjes overpompen. Opvoeding enkele maanden in neutrale eiken vaten, vervolgens in rvs-tanks voor statische bezinking. Niet gefilterd, niet geklaard. Productie een paar duizend flessen. Alc. 14,5%. Imp. Okhuysen € 18,75.

K vrij donker paarsrood, aantrekkelijk

G nougat, cassis, kersen en amandelen, volrijp, edel fruit met karakter, iets peper en vanille, fijne houttoets

S smeuïge inzet, fluweelzacht fruit, veel karakter, stevig en verfijnd tegelijk, vol en rond

A peper, iets salmiak, zilt, zeer lang

T alles mooi geïntegreerd, goede diepgang, bij wildgerechten of gestoofd rundvlees

 

**** Langhe Nebbiolo ‘Il Crutin’ DOC 2020, Azienda Vitivinicola Manzone Giovanni

100% nebbiolo uit de Il Crutin wijngaard, van 20 jaar oude stokken. Volledig ontsteeld. Vergist in rvs-tanks bij 26°C gedurende 15 dagen met zachtjes overpompen. Opvoeding 6 maanden in neutrale eiken vaten, vervolgens in rvs-tanks voor statische bezinking. Niet gefilterd, niet geklaard. Productie een paar duizend flessen. Alc. 13,5%. Imp. Okhuysen € 20,90.

K licht tot gemiddeld geconcentreerd robijnrood met iets evolutie

G bosaardbeien, heeft veel lucht nodig, peper en frambozen, fenegriek en indische specerijen, rozen en kersen, talrijke schakeringen

S complexe inzet, gul en met heel veel concentraat, puntig fruit, zoethout, wilde perzik, peper

A lang aanhoudend

T fraaie typiciteit, zeer elegant en gelaagd, voorbeeldig fruit waarin alles is verpakt

 

Barolo ‘Gramolere’ DOCG 2018, Azienda Vitivinicola Manzone Giovanni
Barolo ‘Bricat’ DOCG 2018, Azienda Vitivinicola Manzone Giovanni

****+ Barolo ‘Gramolere’ DOCG 2018, Azienda Vitivinicola Manzone Giovanni

100% nebbiolo van 35 jaar oude stokken uit de 3,5 ha grote MGA-wijngaard Gramolere. De arme bodem bestaat uit zand, stenen en kalk met fossielen. Volledig ontsteeld. Vergist in rvs-tanks bij 28°C gedurende 30 tot 40 dagen met zachtjes overpompen. Opvoeding 30 maanden in neutrale eiken vaten, vervolgens in rvs-tanks voor statische bezinking. Niet gefilterd, niet geklaard. Productie een paar duizend flessen. Alc. 14,5%. Imp. Okhuysen € 49,50.

K licht robijnrood, nog geen verkleuring

G meloen, bitterkoekjes, vanille, kersen, iets drop, zoethout, kardemon, een puntje nootmuskaat, bedwelmend aromatisch, met beluchting komt steeds meer tevoorschijn

S zeer krachtig, alle aroma’s komen terug in natuurlijk evenwicht, gespierd, umami

A zeer, zeer lang en harmonieus, het gaat maar door

T indrukwekkend en zeer compleet, heeft meer tijd nodig om zich te ontwikkelen

 

****(*) Barolo ‘Bricat’ DOCG 2018, Azienda Vitivinicola Manzone Giovanni

100% nebbiolo van ruim 50 jaar oude stokken uit het bijna 1 ha grote Bricat perceel van de MGA-wijngaard Gramolere. Sommige stokken zijn van de oude Rose kloon, die zorgt voor verfijning en klasse. De bodem bestaat uit rode klei en kalksteen. Volledig ontsteeld. Vergist in rvs-tanks bij 28°C gedurende 30 tot 40 dagen met zachtjes overpompen. Opvoeding 30 maanden in neutrale eiken vaten, vervolgens in rvs-tanks voor statische bezinking. Niet gefilterd, niet geklaard. Productie een paar duizend flessen. Alc. 14,5%. Imp. Okhuysen € 52,50.

K gemiddeld geconcentreerd robijnrood met nog iets paars en een zweem van roestbruin

G rijp bosfruit, kersen, meloen, zwarte peper, vanille, ontbijtkruiden, palissander, rozen en al wat secundaire aroma’s als kreupelhout, zoethout en teer

S zeer fris zwart en rood fruit van perfecte rijpheid, lenige en mooi afgeronde tanninestructuur, alle details van de geur komen terug

A zeer lang, mineraal en zinderend van energie

T sublieme terroirwijn die uitblinkt door finesse en compleetheid; een ideale wijn bij gerechten van wildzwijn, haas of ree met veel bospaddenstoelen

 

Barolo ‘Gramolere’ Riserva DOCG 2015, Azienda Vitivinicola Manzone Giovanni

***** Barolo ‘Gramolere’ Riserva DOCG 2015, Azienda Vitivinicola Manzone Giovanni

100% nebbiolo van 35 jaar oude stokken uit de 3,5 ha grote MGA-wijngaard Gramolere. De arme bodem bestaat uit zand, stenen en kalk met fossielen. Volledig ontsteeld. Vergist op de schillen in rvs-tanks bij 28°C gedurende 30 tot 40 dagen met zachtjes overpompen. Opvoeding ruim 50 maanden in neutrale eiken vaten, vervolgens in rvs-tanks voor statische bezinking. Niet gefilterd, niet geklaard. Productie een paar duizend flessen. Alc. 14,5%. Imp. Okhuysen € 77,90.

K net iets meer geconcentreerd robijnrood, maar met minder evolutie dan de vorige wijn

G explosie van aroma’s, uiterst complex, rijk en zeer krachtig, kersen en rozen, koffie, teer, balsamiek, Sichuan peper, kaneel, zoethout en artisjok

S veel krachtiger geconcentreerd dan de vorige wijn, het fruit geeft een impressie van zoet, met nog meer zwarte peper, alle geuren komen weer terug in de smaak, je proeft het resultaat van de best denkbare houtopvoeding  

A eindeloos, sprankelend voorname balans

T wat een elegantie, een voorrecht om deze wijn te proeven, bij reerug met truffel

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.